Градински чай

Градински чай

Salvia officinalis L.  

Сем. Labiatae – Устноцветни

 

божигробски босилек, рожково биле, теменче

 

ОПИСАНИЕ: Градинския чай е до 1м високо, силно разклонено и облистено полухрастче. Кореновата система е силно развита, влакнеста, проникваща надълбоко в почвата. Стъблата са многобройни, сивокафяви, вдървесинени в основата си, по-нагоре тревисти, с четириръбести, бяло окосмени и гъсто облистени разклонения. Едногодишните клонки отначало са четвъртити, а при застаряване стават закръглени. През зимата тревистата част на стъблото отмира. Листата са продълговати или ланцетни, постепенно стеснени в основата си, тъпо назъбени, в основата с две малки делчета, с дълги дръжки, срещуположни по два, заострени, брадавичесто грапави отгоре, почти сиви, мрежовидно грапави до наплъстени отдолу, с бели жилки. Цветовете са едри, с виолетово, с до 3 см дълго венче, разположени от 6 до 12 в прешлени. Цъфти през юни-юли, като цъфтенето започва последователно отдолу нагоре. Плодът е съставен от 4 орехчета, разпадащ се при узряване. Семената (орехчетата) са много дребни, със светлокафява окраска, прошарени с тъмнокафяви жилки и с овална форма. Плодовете узряват през август – септември. Цялото растение има специфични приятна миризма.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Средиземноморието, Далмация и някои острови на Адриатическо море, Италия, Гърция, Испания, където растението се среща и диворастящо. В нашата страна се среща като диворастящо из топлите ни краища. Засаждат го из градините и като декоративно растение.

 

ДРОГА: Листата и цялата надземна част.

Съдържат до 2,5% етерично масло, в състава на което влизат: цинеол, салвен, цедрен и др. Дрогата съдържа още сапонини, катехинови танини, до 6% смоли, фумарова и урзолова киселина, пентозан, восъци, никотинова киселина, витамин C и други активни вещества. Листата съдържат още алкалоиди, флавоноиди, олеанолова киселина, уваол, парадифенол.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Листата се прилагат в народната медицина като средство за подобряване на храносмилането, при катарални стомашни възпаления, стомашни язви, метеоризъм, диария, чернодробни възпаления, жлъчни и бъбречни страдания, за намаляване на млякото на кърмачките: по 2 чаени лъжички на ситно счукана дрога се залива с 2 чаени чаши вряща вода и след изстиване запарката се прецежда. Взема се по 1 супена лъжица на 2-3 часа.

Да се избягва употребата от лица с остро възпаление на бъбреците и остра кашлица.

С отварата от дрогата в нашата народна медицина правят бани на малки деца против кожни обриви.

При поведените експерименти за влиянието на етеричните масла върху сърдечно-съдовата система е установено, че етеричното масло на градинския чай силно възбужда дишането. Също в дрогата са установени антимикробни вещества.

Външно същата запарка, но затоплена, се прилага за гаргара, за плакнене на устата и др. Топлият остатък след прецеждането на запарката се прилага в народната медицина за налагане на трудно заздравяващи и гнойни рани.

Много добро медоносно и декоративно растение.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:wikipedia