Грейпфрут – здравословни ползи

Чаша охладен сок от грейпфрут, ще повиши нивото на витамин C. Грейпфрутът съдържа различни хранителни вещества и витамини, включ ..... 2015-01-27T10:57:30+00:00 Здравни Статии

Чаша охладен сок от грейпфрут, ще повиши нивото на витамин C. Грейпфрутът съдържа различни хранителни вещества и витамини, включително калий и ликопен. Наред с това, той също съдържа калций и фосфор.

 

Грейпфрутът е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, биофлавоноиди и други растителни нутриенти, които предпазват от сърдечни заболявания, както и образуването на тумори. Грейпфрутът ускорява метаболизма на организма и помага при умора, треска, диабет, запек, диспепсия и проблеми с уринирането.

 

Ето с какво е полезен грейпфрутът за нашето здраве:

 

1. Подтискане на апетита -грейпфрутът е отлично средство за подтискане на апетита, тъй като миризмата му намаля чувството за глад. Високите стойности на фибри, които се съдържат в този плод, могат да задоволят глада.

 

2. Плодът може да е ефективен при малария – плодът съдържа естествен хинин, който помага за лечението на маларията. Хининът е алкалоид с дълга история, който се използва за лечението на малария, както и лупус, артрит и нощни мускулни крампи на краката.

 

3. Плодът е ефективен при висока температура –  сокът от грейпфрут помага за бързото възстановяване при треска и  облекчава усещането при висока температура.

 

4. Умора – грейпфрутът също е полезен при умора. Смесете равно количество грейпфрут със сок от лимон и се наслаждавайте на освежаващия вкус, който бързо ще ви накара да се почувствате по-енергични.

 

5. Безсъние – една чаша сок от грейпфрут преди сън, позволява да заспите по-лесно и да се предпазите от неприятните последици на безсънието.

 

6. Диабет – яденето на грейпфрут регулира нивата на глюкоза в кръвта и по този начин може да помогне на хората болни от диабет, по-лесно да регулират кръвната си захар.

 

7. Киселини – сокът от грейпфрут е полезен за предотвратяването на киселините и много други заболявания, които възникват в резултат на излишната киселинност в стомаха.

 

8. Запек – една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут сутрин, е чудесен лек против запек. Сокът стимулира перисталтиката на дебелото черво и облекчава състоянието при запек.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.remedies.com
Източник снимка: www.pixabay.com