Грипът разболява по-лесно хората с кръвна група 0

Очаква се грипната епидемия да завладее България след десетина дни. Установено е, че най-податливи на заразяване с вирусите са хората с .... 2015-01-15T23:00:03+00:00 Здравни Новини

Очаква се грипната епидемия да завладее България след десетина дни. Установено е, че най-податливи на заразяване с вирусите са хората с кръвна група 0, а с най-силен имунитет и защита срещу масово върлуващия грип от тип А като „Калифорния“ и „Тексас“, са тези с кръвна група А.

 

Това съобщи за „Труд“ проф. Фани Мартинова, началник на отделението по трансфузионна хематология в „Пирогов“. Тя е категорична, че има зависимост между вида кръвна група и имунитета.

 

Още от 50-те и 60-те години на XX век изследователите публикуват изследвания за генетичното предразположение към заболявания, свързани с носителството на определена кръвна група.

 

Сред причините за откритата връзка е фактът, че по повърхността на еритроцитите (черните кръвни телца) са разположени т.нар. антигени. „Това са структурите, които обуславят различията на кръвните групи. Те представляват липополизахариди и върху разликата в захарните остатъци се основават четирите кръвни групи“, обясни проф. Мартинова.

 

В хода на еволюцията на човека се променят и кръвните групи в зависимост от начина на живот, хранене и взаимодействие с околната среда. „Влияние оказват също грипните пандемии, бактериалните и паразитните болести като холера, чума и малария“, описва специалистът от „Пирогов“. По този начин са заболявали милиони хора от определени кръвни група.

 

Някои от хората, които са били по-чувствителни и са загинали, така намаляват носителството на дадена кръвна група. А тези индивиди, които са били устойчиви на вируси, бактерии и зарази, са оцелявали и съответно се е повишавал процентът на носителите на тяхната кръвна група“, разказа проф. Мартинова.
Всяка група има индивидуална характеристика.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: imagerymajestic/www.freedigitalphotos.net