Гулия (земна ябълка, йерусалимски артишок) – природното лекарство за болните от диабет

Ако говорим за здравословни зеленчуци, много малко от нас са чували за земната ябълка и нейните лечебни свойства. Тя е много ..... 2015-08-11T11:25:37+00:00 Здравни Статии

Ако говорим за здравословни зеленчуци, много малко от нас са чували за земната ябълка и нейните лечебни свойства. Тя е много сходна с картофите и е изключително полезна за здравето ако се консумира редовно. Картофоподобната грудка на гулията се използва във фармацевтичната промишленост и храненето на човека. За разлика от картофите, земната ябълка не съдържа нишесте, но трябва да се знае, че съдържа инсулиноподобно вещество, което понижава кръвната захар и от тази гледна точка гулията е изключително ефективна при болни от диабет хора.

 

В хранителния режим, земната ябълка може да се използва в прясно състояние, нарязан на тънки филийки и като салата, в която можете да добавите други зеленчуци. Можете да я използвате като допълнение към други ястия, като варени или печени картофи. Можете да го намерите под формата на брашно за приготвяне на хляб. Земната ябълка може да се консумира печена и варена.

 

Диабетиците могат да използват това растение в неограничени количества, защото то понижава кръвната захар. Гулията е добър източник на калий. Само половин чаша гулия ще задоволи 20% от дневната нужда от калий. В ½ чаша земна ябълка се съдържат 1,5 гр протеин и 1,2 гр целулоза. Гулията също съдържа желязо, витамин С, фолиева киселина и витамин В1 и витамин В2.

 

Най-добре е да консумирате гулията в прясно състояние, тъй като термичната обработка на грудките ще доведе до изчезване на полезните вещества. Грудките растат до края на ноември, като можете да ги оставите да презимуват в земята до пролетта.

 

 

 

Произхожда от семейството на слънчогледа, но приликата е само в надземната част на растението.Стеблото може да нарасне до 3,5 м височина, листата са сърцевидни, цветовете могат да бъдат тъмно червени или ярко жълти като слънчогледовите, но по-малки.

 

Земната ябълка е един от от най-добрите източници на хранителни фибри, особено високо е съдържанието на инулин, който е разтворим полизахарид. Инулинът не трябва да се бърка с инсулина, който е хормон. Коренът осигурява 1,6 мг или 4% от дневните нужди фибри. Инулинът съдържа нула калории, който представлява инертен въглехидрат, който не претърпява преработване в човешкото тяло, и по този начин грудката е идеалният подсладител при диабетиците.

 

 

Източник: www.gracelinks.org; www.oardc.ohio-state.edu; www.healwithfood.org
Източник снимка: www.en.wikipedia.org