Гъбички по ноктите (онихомикоза) – симптоми и причини

Гъбичната инфекция по ноктите засяга кератина, който изгражда самите ноктите. Гъбичната инфекция може да засегне един или всички нокти ...... 2015-01-02T12:20:10+00:00 Здравни Статии

Гъбичната инфекция по ноктите засяга кератина, който изгражда самите ноктите. Гъбичната инфекция може да засегне един или всички нокти, включително нокътната плочка, нокътното легло и корена на нокътя. Инфекцията се развива бавно и причинява ноктите да се обезцветят, удебелят и изкривят. Ноктите на краката са по-често засегнати.

 

Най-честият признак на гъбичната инфекция на ноктите е удебеляването им и промяната в цвета. Нокътят може да стане бял, черен, жълт или зелен. Гъбичната инфекция на ноктите обикновено е безболезнена в началото и в повечето случаи не се   наблюдават  допълнителни усложнения. Но ако инфекцията не се лекува, може да причини болка и дискомфорт, въпреки че това се случва рядко. Болките в засегнатия нокът могат да затруднят ходенето пеша.

 

С напредването на инфекцията може да забележите друг симптом, като чупливост. Ако не се лекува, кожата около ноктите понякога може да се възпали и да стане болезнена. Бели или жълти петна могат да бъдат забелязани върху нокътното легло и кожата около засегнатия нокът може да се люспи.

 

Причини за възникване на гъбична инфекция на ноктите

 

Най-честите причини за гъбичките е гъбичната кожна инфекция или увреждане на ноктите или кожата около тях.

 

Атлетично стъпало – представлява гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката, но е възможно да се разпространи по цялото стъпало. Причините, които водят до развитието на този тип гъбична инфекция е влагата и температурата в обувките. Спортистите често страдат от тази инфекция, затова е наречена така.

 

Вие сте по-склонни да развиете гъбична инфекция по ноктите ако работата ви е свързана с много миене на ръцете или ръцете/краката ви са във вода за дълги периоди от време. Това е така, защото кожата в основата на ноктите може да се повреди и има голяма вероятност да се заразят.

 

Рискът от развитие на гъбична инфекция на ноктите се повишава и ако страдате от определени болестни състояния като:

 

– диабет или псориазис
– отслабена имунна система
– влошено общо здраве

 

Други фактори, които могат да повишат риска от инфекции на ноктите включват:

 

– използване на изкуствени нокти
– увреждане на ноктите
– постоянно гризане на ноктите
– топъл и важен климат
– пушене

 

Лечение не винаги е необходимо за леките гъбични инфекции на ноктите. Вашият лекар може да изпрати проба от болния нокът за лабораторни изследвания, за да открият точната причина за инфекцията. Гъбичните инфекции на ноктите са лечими, но в повечето случаи се изисква дълго лечение (няколко месеца). При гъбички по ноктите могат да се използват противогъбични лекарства под формата на таблетки, разтвори и лакове. Таблетките не се препоръчват, тъй като е необходимо продължителен прием, което може да доведе до проява на нежелани лекарствени реакции.

 

 

Източник: www.emedicinehealth.com; www.livescience.com; www.nlm.nih.gov
Източник снимка: www.pixabay.com