Гъби шийтаке изключителни ползи и въздействие върху здравето ни

Китайците са използвали този вид гъба за медицински цели преди повече от 6000 години и затова се е превърнала в азиатския символ ......... 2015-02-18T15:38:26+00:00 Здравни Статии

Китайците са използвали този вид гъба за медицински цели преди повече от 6000 години и затова се е  превърнала в азиатския символ за дълголетие. Този специфичен вид ядлива гъба е вторият най-често култивиран вид гъба в света.

 

Със своето съдържание на селен, желязо, диетични фибри, протеини и витамин C, тази гъба задължително трябва да присъства в менюто ви.

 

1. Шийтаке са полезни при повишени нива на холестерола. Те съдържат вещество наречено еритаденин, което понижава нивата на холестерола в кръвта.

 

2. В момента се извършват изследвания, които се стремят да докажат противораковото действие на тази гъба. Тези твърдения са базирани на вече доказаната способност на шийтаке да стимулира имунната система да неутрализира бактериите и вирусите.

 

Тези гъби съдържат веществото лентинан, което има изключително мощен имуностимулиращ ефект. Именно лентинана е веществото, което забавя растежа на раковите клетки и стимулира производството на определени протеини, които атакуват туморните образования.

 

3. Гъбите шийтаке имат мощно антиоксидантно действие и по този начин неурализират вредното въздействие на свободните радикали. Високата антиоксидантна активност на гъбите предпазва клетките от израждане и превръщането им в туморни такива.

 

4. Освен това, гъбите са изключително богати на желязо, което ги прави изключително подходящи за вегетарианците, които могат да страдат от недостиг на този важен минерал. Те са изключително богати на фибри и са с малко калории.

 

Ако сте решили да хапнете гъби шийтаке, не е препоръчително да ги миете под течаща вода, защото ще се напоят и ще си променят вкусовите качества. Затова е най-добре да ги измиете със мокра гъба или парцал.  Те са един много сполучлив заместител на месото, поради хранителните вещества, които съдържат и месестата им консистенция.

 

 

Източник: www.healthcastle.com; www.naturalnews.com; www.undergroundhealth.com
Източник снимка: www.freedigitalphotos.net