Гърличе

Гърличе

Scrophularia nodosa   

Сем. Scrophulariceae – Живиничеви

 

възлесто живиниче, живиниче, коленесто живиниче, разгон

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Коренището е хоризонтално, с подземни грудки. Стъблото е голо, четириръбесто, изправено, до 1 м високо, само в горната си част и по цветните дръжки с дребни жлезисти трихоми, често червеникаво, без крила. Листата са до 10 см дълги, продълговато-яйцевидни, голи срещуположни на кръст, заострени, двойно назъбени, тъмнозелени, прикрепени към стъблото с къси дръжки, в основата си слабо сърцевидни или право отсечени. Цветовете са дребни, почти топчести, с дръжки, червеникавокафяви, събрани в тесни, метлицовидни съцветия, разположени в пазвени или връхни полусенници с жлезисти дръжки. Чашката е сраснала, 5-делна, с широки дялове и тесен ципест ръб. Венчето е зеленокафяво, съставено от 5 сраснали помежду си листчета с 5 нееднакви дяла на отвора, напомнящо двуустно венче на растенията от сем. Устноцветни. Тичинките са 4, две от които са по-дълги. На мястото на петата тичинка е развит люспест стаминодий. Плодникът е образуван от 2 плодолиста с горен двугнезден яйчник. Плодът е островърха, яйцевидна, гола кутийка, разпукваща се на два дяла, с множество овални, напречно набръчкани семена. Цялото растение е с остра, неприятна миризма, неприятно горчив, лют вкус. Цъфти през лятото.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Средна Европа, Балканския полуостров, Америка и др. У нас се среща из сенчестите и заливните места, около реките, езерата, блатата, храсталаците, в по-редките гори, изкопите и другаде из цялата страна.

 

ДРОГА: Коренищата с грудките.

В дрогата е установено съдържанието на един отровен сапонин, алкалоиди, танини, флавоноида хесперидин, диосмин, смолисти вещества, плодови киселини и други още неуточнени съставки.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Успокояващо

При сърбящи кожни изриви външно във вид на отвара: по 2 чаени лъжички на ситно счукана дрога се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да ври 20 минути, след което се прецежда и с получената течност се правят компреси при хемороиди, циреи, сърбежи по кожата и др. Винаги под контрол на лекаря, защото дрогата е отровна.

Дрогата се прилага в народната ветеринарна медицина против болестта гърлица по свинете, като се нарязва на дребно и се слага в храната на животните. От това е произлязло едно от народните наименования на растението.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: – wikipedia