Дафинов лист – подправка и лечебни свойства в едно

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето на дафиновия лист включват способността му за детоксикация на организма, забавяне процеса на стареене 2016-08-16T09:04:39+00:00 Здравни Статии

Някои от най-впечатляващите ползи за здравето на дафиновия лист включват способността му за детоксикация на организма, забавяне процеса на стареене, по-бързото зарастване на рани, защитава организма от бактериални инфекции, регулира кръвната захар, подобрява работата на сърцето, намаляване на възпалението, облекчаване на респираторни проблеми, оптимизира храносмилането и предотвратява  някои видове рак.

 

1. Дафиновите листа имат много силен ефект върху стомашно-чревната система, стимулират уринирането и действат като диуретик, което намалява токсичността на тялото, но също така могат да причинят и повръщане. Освен това, органичните съединения, открити в дафиновите листа са много ефективни за успокояване на разстроен стомах, при синдром на раздразненото дебело черво и облекчават симптомите на болестта целиакия.

 

Някои от по-сложните протеини в нашата модерна диета може да се окажат трудни за усвояване, но уникалните ензими, намерени в дафинови листа помагат за по-ефективното усвояване на храната.

 

2. Когато етеричното масло от дафиновите листа се извлече, то може да се смеси с вазелин и да се приложи като мехлем върху гърдите, за да помогне за облекчаване на различни респираторни заболявания. Този ефект може да се постигне с лапа от дафинови листа. Разстелете ги по гърдите и ги оставете да действат за една нощ. Вдишването на изпаренията имат подобен ефект при храчки и премахване на опасни бактерии, намиращи се във вашите дихателни пътища.

 

3. Ако искате да подобрите здравето на вашите космени фоликули и да премахнете пърхота, сварете дафинови листа във вода и след това с отварата разтрийте скалпа си и след това измийте с шампоан.  Летливите съставки в дафиновите листа може да помогнат за премахване на сухата кожа и пърхота.

 

4. Една от най-важните ползи на дафиновите листа, е способността им за намаляване на възпалението в целия организъм. Дафинови листа съдържат уникален фитонутриенти, наречени партенолиди, които могат бързо да намалят възпалението и раздразнението, когато се прилагат локално върху засегнатите области, като например болки в ставите или артрит. Този ефект може да се постигне и чрез нормална консумация на дафинов лист като подправка.

 

5. Дафинови листа подобряват функцията на инсулиновите рецептори и нивата на кръвната захар. При пациенти, изложени на риск от развитие на диабет или при тези, които вече са развили състоянието, редовната консумация на дафинови листа може значително да намали шансовете за влошаване на състоянието при диабет.

 

6. Уникалната комбинация от антиоксиданти и органични съединения в дафиновите листа, включително фитонутриенти, катехини, линалол, и партенолид, помагат за предпазване на организма от действието на свободните радикали. Свободните радикали могат да накарат здравите клетки да мутират в ракови клетки.

 

 

 

Източник:www.wikipedia.org; www.healthline.com; www.livestrong.com
Източник снимка: www.pixabay.com