Да се създаде фонд за лечение на най-бедните българи предлага д-р Щерев

Общинските съветници от БСП в София ще настояват да бъде създаден фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, които живеят .. 2015-02-09T22:30:34+00:00 Здравни Новини

Общинските съветници от БСП в София ще настояват да бъде създаден фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, които живеят в столицата. Средства за това трябва да се предвидят в бюджета за 2015-а година. Финансовата помощ се предвижда да бъде в размер на 2 000 лева, посочва Милка Христова – председател на групата от БСП в Столичния общински съвет. Докладът, който ще бъде внесен за разглеждане на сесията на 12-и февруари, е от нейно име и на колежката й Анна Славова.

 

Според доц. д-р Атанас Щерев, колкото повече семейства с репродуктивни проблеми имат възможност да се лекуват, толкова по-добре. В интервю за БНР обаче той подчерта, че трябва да се помисли не само за раждането на повече деца и за намаляването на смъртността на по-възрастните, а и за възпитанието на децата след като те вече са родени.

 

Реформите, които трябва да се случат в здравеопазването, са болезнени. Няма как някои хора да не усетят, че нещата са се променили. Здравеопазването трябва да бъде направено удобно за всички хора в страната. Основните принципи на системата са, че здравите, по-богатите и по-младите трябва да плащат за лечението на старите, болните и по-бедните. В този смисъл трудно се вземат пари от младите, здравите и по-богатите. Това е болезнеността на реформата и никой не се осмелява да я направи, коментира д-р Щерев.

 

Според него трябва да се създаде фонд за бедни и безимотни български граждани, които са около 1,5 милиона души. За тази идея д-р Щерев каза: Те нямат имот, нямат доходи и няма как да плащат нито здравни осигуровки, нито други плащания. Тези хора се раждат и умират в болниците, те се лекуват и всъщност никой не плаща за тях. Държавата и обществото трябва да организират фонд, за да могат тези граждани да имат осигуряването за медицинска помощ.

 

Оттам нататък НЗОК трябва да направи касова цена, защото по най-груби сметки тя плаща около 50% от това, което изработват лекарите и болниците. Точно затова държавните и окръжните болници трупат задължения всяка година.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: www.pixabay.com