ДЕПРЕСИЯ

Това е чувство на меланхолия, тъга, отчаяние, безпомощност и унилост, което може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на тъга и отчаяние, може да става въпрос за заболяване известно като клинична депресия.

 

 

ДЕПРЕСИЯМанчжурска аралия (Aralia mandshurica) – притежава изразено стимулиращо действие върху централната нервна система, повишава двигателната активност. Тинктурата от корените на аралията се оказва добро лечебно средство при депресии. Тинктура, приготвена със 70% алкохол от корените на растението в съотношение на дрогата към извлечителя 1:5, по 30-40 капки 2-3 пъти дневно в продължение на 1 месец.

 

ДЕПРЕСИЯКитайски лимонник (Schizandra chinensis) – притежава стимулиращо и общотонизиращо. Лимонникът е прилаган с успех при депресивни синдроми. Най-често се използва тинктура от семената на лимонника (по 20-30 капки 2 пъти дневно преди ядене). Може да се приготви и запарка от плодовете на лимонника – 10 г изсушени плодове се запарват с 200 мл кипяща вода. Предписва се по 1 супена лъжица 2 пъти дневно.

 

ДЕПРЕСИЯОвес (Avena sativa)  – 3 супени лъжици наситнена овесена слама се залива с 2 чаши вряща вода, кисне 10-15 минути и се прецежда. Изпива се през деня.

 

 

 

 

 

ДЕПРЕСИЯБял имел (Viscum album L.) – 15 г стръкове от бял имел се заливат със 100 г вряща вода, кисне 10 минути и се прецежда. Взема се по 1 супена лъжица запарка 3 пъти на ден.

 

 

 

 

 

ДЕПРЕСИЯЖълт кантарион (Hypericum perforatum) – 2 чаени лъжички наситнени стръкове от жълт кантарион се заливат с 250 г вода и се загрява до кипване. След няколко минути се прецежда. Пие се по 1 чаша 2-3 пъти дневно продължително време. В периода на лечението да се избягва силното слънце, тъй като жълтият кантарион води до чувствителност към светлината (фотосенсибилизация).