Дива ябълка

Дива ябълка

Malus silvestris L. 

Сем. Rosaceae – Розоцветни

 

киселица

 

ОПИСАНИЕ: Киселиците са няколко вида средно високи дървета, достигащи до 10 м височина, с широка неправилна и светла корона и с червенокафяви, голи или гъсто окосмени клони, понякога осеяни с бодли. Кореновата система е силно развита. Кората е сивокафява, отделяща се във вид на неправилни тънки надлъжни люспи. Листата са последователни, широкояйцевидни, елипсовидни, почти кръгли, ситно назъбени, светлозелени отгоре, бледозелени отдолу,  младите окосмени. Листната дръжка е до 4 см дълга и е винаги по къса от петурата. Цветовете са бели, розови или пурпурни, ароматични, събрани по няколко в щитовидни съцветия. Венчелистчетата са 5. Тичинките са много, с жълти прашници. Плодът е лъжлив костилков, без каменисти клетки в месото. Цъфти през май-юни, а плодовете узряват през септември-октомври. Семената са яйцевидни.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, Западна и Централна Азия. У  нас се среща из долната лесорастителна зона, както и в долната част на средната лесорастителна зона – в горите и по покрайнините, из храсталаците – навсякъде в цялата страна до 1000 м надморска височина из по-влажните райони на страната, и то в много форми. Не се среща в по-високите полета.

 

ДРОГА: Плодовете

Свежите плодове съдържат ябълчна, винена, лимонова, хлорогенова и арабинова киселина – общо до 1%, захари до 6,5% и пектини до 1,8%. От захарите преобладават фруктозата и глюкозата. Съдържат още дъбилни и багрилни вещества, аскорбинова киселина, каротин, витамин B1, органически свързани желязо и фосфор и малко етерично масло. Съдържанието на минерални соли в плодовете е към 1%. Обвивката на плода съдържа флавоноиди, а семената – глюкозида амигдалин (към 0,6%) и тлъсто масло (до 32%).

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Нашата народна медицина препоръчва плодовете на киселицата както средство против високо кръвно налягане, затлъстяване и др. Като суровина за получаване на диетични и укрепителни лекарствени средства. Голямо приложение намира при производството на пектин както у нас, така и в чужбина, за фураж на домашни животни и др. плодовете могат да се използват също и за получаване на плодово вино, ракия, сок, желета, мармалади, концентрати и др. Медоносно растение.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: H. Zell – wikipedia