Диетата с банани ни предпазва от инсулт

Хранителен режим, който е богат на банани, както и на други продукти, съдържащи калий, могат да помогнат за намаляване риска от ин .. 2014-10-29T05:31:17+00:00 Здравни Статии

Хранителен режим, който е богат на банани, както и на други продукти, съдържащи калий, могат да помогнат за намаляване риска от инсулт, показват резултати от скорошно проучване.

 

В проучването, направено от американски специалисти, участие са взели над 90 хиляди жени, които вече са в период на менопауза. Участничките са били на възраст между 50 и 79 години, а цялото изследване е продължило 11 години.

 

Хората, които добавят към диетата си достатъчно калий, са изложени на много по-малък риск от мозъчен удар, категорични са американските учени. Проучването доказва, че при дамите, които са приемали калия в големи количества, опасността от инсулт е намаляла с 12 на сто, в сравнение с жените, които са хапвали продукти, където калият е значително по-малко.

 

Рискът от исхемичен инсулт пък спада с 16 %, посочва се в резултатите. Учените са категорични, че калият дори може да понижи риска от смърт с десет на сто. Доктор Силвия Уасертейл – Смолър, която работи в Медицински колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк, обяснява, че миналите проучвания по този въпрос са доказали само някои полезни свойства, които калият има върху организма.
Изследванията, които са проведени до момента, доказват, че калият може да помогне при високо кръвно налягане. Според специалистите от Ню Йорк това проучване дава причина на жените да се хранят с повече плодове и зеленчуци, тъй като те са богат източник на калий.

 

Препоръчват се най-вече бананите, сладките и обикновените картофи, всички видове варива (боб, леща, нахут и др.), сушени смокини и кайсии, стафиди, тиквени семки и шамфъстък, соеви кълнове и др. Тиквата също е добър източник на елемента.

 

Не бива да се пренебрегва и фактът, че благодарение на калия се понижава и рискът от смърт при жените, които вече са в менопауза. Доктор Уасертейл – Смолър подчертава, че това е изключително важно откритие, което в бъдеще може да помогне на медицината.

 

Липсата на този елемент може да предизвика сериозни проблеми – усещане за отпадналост, сприхавост, постоянна раздразнителност.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: www.pixabay.com