ДИЗЕНТЕРИЯ

Това е инфекциозно заболяване на червата, протичащо със силна диария, а понякога и повръщане. В изпражненията се съдържат слуз и кръв. Може да нанесе поражения на стомашно-чревния тракт, както и на целия човешки организъм.

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯМъждрян (Fraxinus ornus) – корите на мъждряна намират приложение в народната медицина като средство за лечение на диарии. Две-три супени лъжици счукани кори се заливат с две чаши вряла вода, разбъркват се добре и, след като изстинат, се прецеждат. Получената течност се изпива за един ден.

 

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯГрадско омайниче/гребник/ (Geum urbanum) – има антидиарично действие. Водни извлеци (на горещо) се изготвят по следния начин: 2 супени лъжици ситно стрити корени от растението се заливат с една чаша вряща вода, оставя се да изстине, прецежда се и се изпива цялото количество в течение на едно денонощие.

 

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯБутурак/планински очиболец, горско прозориче/(Ptentilla erecta) – прилага се като антидиарично средство при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и даже при дизентерия. Две супени лъжици стрити коренища се варят с 500 мл вода в продължение на 5 минути.

 

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯТрънка (Prunus spinosa) – притежава адстригентно(срещу диарии) действие. При диарии се препоръчва декокт: 6-8 изсушени плода се заливат с 1 чаша вода и се варят, докато водата намалее с 1/3, след което се прецежда – доза за 1 ден.

 

 

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯКъпини(Rubus sp. diversa) – притежава запичащ ефект. Две супени лъжици от листата се заливат с 500 мл вряща вода и се оставят да киснат един час. Прецедената запарка се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. По-добре действа обаче отварата, получена по следния начин: 2 супени лъжици листа се оставят да киснат 12 часа, изваряват се 3 минути, оставят се да изстиват 5 минути; пие се 3 пъти по 150 г на гладно.

 

ДИЗЕНТЕРИЯПолски бряст(Ulmus minor) – притежава противодиарично действие.Една супена лъжица наситнени кори се варят 10 минути в 500 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

 

 

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯПолски мак (Papaver rhoeas) – отварата от дрогата се използва при диарии. Прави се запарка от 2 супени лъжици дрога на 1 чаша вряща вода; взема се по 1 супена лъжица на 2 часа.

 

 

 

 

 

ДИЗЕНТЕРИЯОфика/калина/(Sorbus aucuparia) – притежава адстригентно и антидиарично действие. В българската народна медицина плодовете на офиката се употребяват за лечение на диарии и дизентерии. Една супена лъжица от плода, леко счукан.