ДИСМЕНОРЕЯ

Представлява болезнена менструация.

 

 

ДИСМЕНОРЕЯЧервен риган(Origanum vulgare) – прилага се при дисменорея. Три-четири чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с една чаша вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се пие в продължение на един ден.

 

 

 

 

ДИСМЕНОРЕЯМаточина (Melissa officinalis) – притежава спазмолитично действие. Две супени лъжици ситно нарязана дрога се заливат с 2 чаени чаши вряща вода. След изстиване се прецежда и се изпива за 1 ден.

 

 

 

 

ДИСМЕНОРЕЯВодно пипериче (Polygonum hydropiper) – прилага се дисменорея. Една шепа прясно нарязано растение или 3 чаени лъжички ситно нарязана суха дрога се вари 15 минути с 2 чаени чаши вода, като след изстиване се прецежда и се изпива на 3 пъти за 1 ден по предписание и под контрол на лекар. Водното пипериче не трябва да се използва при болни с възпаление на бъбреците и на пикочния мехур.

 

 

 

ДИСМЕНОРЕЯКлинавиче/врани нокти, орлови нокти, сграбиче/(Astragalus glycyphyllos) – прилага се при менструални смущения. По 2 супени лъжици от билката се варят в 500 мл вода 10 минути. Отварата се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

 

 

 

 

ДИСМЕНОРЕЯПачи очиболец/гъше прозорче/(Potentilla anserina) – има спазмолитично действие. Прилага се при болезнена менструация. Инфуз от цялото растение (надземна и подземна част) – 20 г на 1 л вода; взема се по 1 чаша 3 пъти дневно.