Домашен билков сироп богат на желязо при анемия и пролетна умора

Този билков сироп е богат на витамини, минерали и най-вече на желязо. Този сироп ще ви помогне по-лесно да усвоите желязото, което се намира в използваните 2016-04-10T22:16:10+00:00 Здравни Статии

Този билков сироп е богат на витамини, минерали и най-вече на желязо. Този сироп ще ви помогне по-лесно да усвоите желязото, което се намира в използваните билки, отколкото желязото, което се предлага под формата на хранителни добавки.

 

Сиропът е изключително подходящ за хора страдащи от анемия, вегани и вегетарианци, при които има по-голяма вероятност да страдат от недостиг на желязо. Освен това сиропът е подходящ за жени по-време на месечният им цикъл, тъй като през този период се наблюдава отслабване на организма.

 

За целта ще ви са необходими:

 

– 125 гр стрък от глухарче изсушен

–  125 гр корени от глухарче изсушени

– 125 гр  корени от репей изсушени

– 125 гр листа от коприва изсушени

– 125 гр листа от малина  изсушени

– 125 гр лапад изсушен

– 2,6 л вода

 

Поставете всички билки във водата и оставете на котлона да се варят докато половината количество от водата се изпари. След това прецедете течността и я върнете в тенджерата. Оставете да се охлади. Към нея добавете:

 

– 400 гр чист мед

– 7 с.л. меласа – от гръцки: melli — мед. Представлява тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло. Качеството на меласата зависи от това колко зряла е била суровината, колко захар е била извлечена от нея, както и какъв метод на извличане и бил използван.

 

За по дълъг срок на годност може да добавите 120 мл,  какъвто и да е алкохол. Съхранявайте в хладилник. Приемайте по 2-6 с.л. на ден.

 

 

 

Източник: gingerwebb.com; https://urbanherbwifery; meadowsweet.ca
Източник снимка: criminalatt/www.freedigitalphotos.net