Домашен лек с ехинацея и лук при грип и настинка

чесънът е отличен източник на витамини A, витамин B-комплекс и витамин C. Той осигурява на тялото ни минерали като магнезий, фосфор, калций, мед 2016-11-01T17:57:52+00:00 Здравни Статии

Необходими продукти:

 

1 средно голяма глава лук, обелена и нарязана на едро – лукът е изключително ефективен при заболявания на дихателната система – той успокоява кашлицата, втечнява гъстия бронхиален секрет и помага при лечението на пресипналост, грип, болки в гърлото, пневмония, бронхит и астма

 

1 глава чесън, обелена и нарязана на едро – чесънът е отличен източник на витамини A, витамин B-комплекс и витамин C. Той осигурява на тялото ни минерали като магнезий,  фосфор,  калций,  мед,  калийжелязо и мед. Той също така съдържа аминокиселини, етерични масла, гликозиди, и редки микроелементи като германий, селен и телур. Чесънът е най-ефективното средство при настинка и грип – ако усещате, че започвате да настивате, хапнете 1-2 скилидки чесън, а ако вече сте болни, отново хапнетечесън. Той ще ви помогне да облекчите грипните симптоми и да се възстановите по-бързо от грипа.

 

1 парче джинджифил, настъргано – джинджифила стимулира вашата имунна система – Добавянето на джинджифил във вашите ястия или пиене на чай от подправката, ще спомогне за укрепването на имунитета ви, благодарение на витамините, които се съдържат в билката.

 

1 с.л. изсушен корен от ехинацея (по желание) – в днешно време това растение се използва предимно за укрепване на имунната система, увеличаване на броя на лимфоцитите (белите кръвни клетки) и макрофагите, това са клетките, които унищожават чуждите тела навлизащи в тялото.

 

Ябълков оцетоблекчава възпаленото гърло и кашлицата – ябълковият оцет успокоява раздразнената и възпалена лигавица и намалява образуването на храчки.

 

Мед на вкус

 

2 чаени лъжички лют червен пипер на прах

 

Начин на приготвяне:

 

Поставете лука, чесъна, джинджифила и ехинацеята в голям буркан.

 

Накрая добавете оцета.

 

Плътно затворете буркана и оставете да престой в продължение на 2-3 седмици, за предпочитане на място, което осигурява достъп на слънчева светлина.

 

Прецедете сместа.

 

Смесете в равни части с меда и добавете лютия червен пипер на прах.

 

Да се съхранява в хладилник и да се приема по 1 чаена лъжичка, ако е необходимо ежедневно или когато сте болни, можете да приемате по 1 ч.л. на всеки час, докато се почувствате по-добре.