Домашен тест за това дали всичко е наред с щитовидната ни жлеза

Ако подозирате, че нещо не е наред с щитовидната жлеза, вече не е необходимо незабавно да правите анализ на хормоните, защото в тази .... 2015-06-15T21:46:20+00:00 Здравни Статии

Ако подозирате, че нещо не е наред с щитовидната жлеза, вече не е необходимо незабавно да правите анализ на хормоните, защото в тази статия ще ви представим тест, който можете да направите в домашни условия. В днешно време, заболяванията на щитовидната жлеза са истинска напаст, особено при жените. Смущенията в работата на тази изключително важна жлеза причиняват множество усложнения като сърцебиене, безсъние, проблеми с теглото, нарушения в метаболизма и други.

 

Освен редовният мониторинг на хормоните, който лекарите препоръчват, има и друг начин да се провери дали щитовидната жлеза работи правилно.

 

Тестът, чрез който можете да проверите работата на жлезата е съвсем елементарен. Изледвания са установили, че температурата на тялото ни е отличен показател за работата на щитовидната жлеза. Веднага след като се събудите измерете телесната си температура с помощта на термометър.

 

Отчетете резултата след 10 минути и го запишете. Резултатът е известен като сутришна базална телесна температура. Базалната температура е най-ниската температура, която се достига от тялото най-често при покой или веднага след сън.

 

Нормалната телесна температура е между 36,5 и 36,8 градуса.

 

Температурата може да бъде с различни стойности поради инфекциозни заболявания или при жени, които са в репродуктивен период. Основната препоръка при този тест, е да се направи, когато сте здрави, при жените в периода непосредствено след менструалния цикъл.

 

Резултати от теста:

 

1. Температура между 36,5 и 36,8 градуса означава, че щитовидната жлеза работи правилно.

 

2.Температура по-ниска от 36,5 градуса означава, че щитовидната жлеза е с намалени функции (хипотиреоидизъм). Симптомите при намалена работа на щитовидната жлеза са депресия, умора, инфекции, липса на енергия, хронично главоболие, липса на концентрация и памет, загуба на коса и т.н.

 

3. Температура по-висока от 36,8 градуса означава повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм) или инфекция в организма.

 

 

Източник: www.webmd.com; www.wikihow.com
Източник снимка: www.123rf.com