Домашни лекове при декубитални рани (декубитус)

При дълго залежаване или при хора, които трябва да са в инвалидна количка, се развиват рани, които са болезнени и трудно заздравяват ....... 2015-02-27T13:03:14+00:00 Здравни Статии

При дълго залежаване или при хора, които трябва да са в инвалидна количка, се развиват рани, които са болезнени и трудно заздравяват. Този вид рани се развиват поради намаления приток на кръв към засегнатото място. В началото, декубиталните рани са с червен цвят, с времето цвета става виолетов. Ако не бъдат третирани навреме, могат да се получат тежки усложнения за страдащия.

 

Ето някои домашни лекове и рецепти, които ще ви помогнат да се справите с декубиталните рани:

 

1. Алое вера – най-подходящ за целта е гелът от алое вера. Нанасяйте гела върху засегнатия участък всеки ден, за да се излекуват раните и да се поддържа кожата мека и гладка. Той също така охлажда засегнатите райони, облекчава болката и сърбежа.

 

2. Захар и мед – това е друг ефективен домашен лек при такъв тип рани. Прилагането на сместа върху засегнатата област два пъти всеки ден може да помогне за по-бързото заздравяване на раните. Сместа предотвратява и развитието на инфекции, в резултат на раните.

 

3. Куркума и леска – декубиталните рани могат да бъдат промивани с разтвор от тази комбинация, няколко пъти на ден. Така страдащите ще получат облекчение от сърбежа и болката, причинени от раните.

 

4. Витамин Е – той се прилага под формата на масло върху раните. Витаминът помага за по-бързото заздравяване и възстановяване на целостта на кожата.

 

5. Талк или бебешка пудра  – прилагането талк или бебешка пудра може да облекчи неприятната болка и сърбеж. Талкът или пудрата подсушават раната и по този начин предпазват болния от развитието на бактериална инфекция, която допълнително ще влоши здравето му. Прилагайте талк или бебешка пудра върху раните след почистването им с дезинфектант, два пъти на ден.

 

6. Мед и червено цвекло – смес от мед и червено цвекло може да се прилага при такъв вид рани за по-бързото им заздравяване. Направете смес от сока на 3 броя червено цвекло и 2 супени лъжици мед. След това почистете раната и с помощта на памуче нанесете сместа върху раната 2-4 пъти на ден, за да ги излекувате. Тази комбинация има успокояващ ефект върху областите, засегнати от раните.

 

7. Солена вода – тя може да премахне мъртвата тъкан и натрупаните секрети в декубиталните рани. Солената вода премахва възпалението и инфекцията.  Сложете 2 супени лъжици сол в чаша вода и я сварете, след това оставете да се охлади. След като се охлади, изчистете раните с разтвора. Оставете раната да изсъхне след това покрийте с превръзка. Можете да направите това по няколко пъти на ден за бързи резултати.

 

Ето някои от симптомите, които предвещават появата на декубиталните рани:

 

Сърбеж в областите по тялото, които са под постоянно напрежение.
Кожни лезии, особено в областта на ставите.
Зачервяване на кожата, която при натиск не побелява.                                                                                         Повишена чувствителност и затопляне.
Оток и образуване на гной, която излъчва лош мирис.
Болки в мускулите и ставите.
Мехури и рани, които обикновено се срещат на по-късен етап.

 

 

Източник: www.wikihow.com; www.en.wikipedia.org; www.livestrong.com
Източник снимка: Sura Nualpradid/www.freedigitalphotos.net