Домашни лекове при запек

Запекът е неприятно състояние, но не трябва да се подлагате на този дискомфорт. Някои от нас посягат към медикаменти, които имат раз ...... 2015-01-22T11:28:19+00:00 Здравни Статии

Запекът е неприятно състояние, но не трябва да се подлагате на този дискомфорт. Някои от нас посягат към медикаменти, които имат разхлабващ ефект, но в повечето случаи това не е необходимо. Основните принципи, които трябва да спазвате са: да приемате повече фибри с храната, да пиете повече вода и повече физически упражнения.

 

1. Започнете деня с една купа овесени ядки – ако досега не сте яли овесени ядки започнете с по-малко количество за да избегнете газовете и подуването на корема. Сушените сливи, смокини и  круши също са отличен източник на фибри, които ще стимулират чревната перисталтика.

 

2. Смесете 1-2 супени лъжици семена от псилиум в чаша топла вода. Оставете семената да се накиснат за два часа, прибавете лимон и мед, а след това ги изпийте.

 

3. Лененото семе също е богато на фибри и съдържа полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Приемайте по една супена лъжица стрити семена два или три пъти на ден. Можете да ги добавите към закуската си от овесени ядки. С увеличаването на количеството на приеманите фибри, трябва да увеличите приема на вода.

 

4. Чаша сутришно кафе също ще ви помогне ако страдате от запек. Кофеинът притежава разхлабващо действие, но не прекалявайте с него тъй като е и диуретик.

 

5. Друг вариант за разхлабване е чаша топла вода с лимонов сок – пийте по една чаша всяка сутрин на гладно.

 

6. Рициновото масло – не е много вкусно, но пък помага при запек.  То съдържа съединение, което когато се смила стимулира перисталтиката на тънкото и дебелото черва. Приемайте по 1-2 чаени лъжички на празен стомах. Ефектът от рициновото масло настъпва след около 8 часа, затова е добре да го приемете вечерта преди сън.

 

7. Можете да стимулирате храносмилателната система чрез акупресура. Мястото върху, което трябва да въздействате се намира над китката, на разстояние 4 пръста над нея. Върху горната част на предмишницата, приложете натиск върху това място с помощта на палеца си.

 

 

Източник: www.wikihow.com; empoweredsustenance.com; health.howstuffworks.com/
Източник снимка: www.pixabay.com