Домашни лекове при камъни в жлъчката

Камъните в жлъчката са твърди отлагания, вътре в жлъчния мехур. Той представлява малък орган, разположен зад черния дроб от дясната .... 2016-03-21T05:32:59+00:00 Здравни Статии

Камъните в жлъчката са твърди отлагания, вътре в жлъчния мехур. Той представлява малък орган, разположен зад черния дроб от дясната страна на корема.

 

Според Американската медицинска асоциация, 80 процента от камъните в жлъчката, се състоят от втвърден холестерол, който се отлага, когато има твърде много холестерол в жлъчния мехур. Други причини включват високи нива на билирубина.

 

Бременност, затлъстяване, диабет, заболявания на черния дроб, заседнал начин на живот, богата на мазнини диета, и някои форми на анемия са някои от рисковите фактори, които могат да повишат риска от развитието на камъни в жлъчката.

 

Ето някои природни средства, които ще ни помогнат ако имаме камъни в жлъчката:

 

1. Лимонов сок – той намалява производството на холестерол в черния дроб. Пектинът в лимоновия сок ви помага да се справите с болката причинена от камъните в жлъчката. Освен това витамин С, които се съдържа в лимоните помага на холестерола да се разтваря по-лесно във вода и по този начин може по-лесно да се отдели от организма.

 

Пийте прясно изцеден сок от четири лимони всеки ден на празен стомах. След това изпийте една чаша вода. Продължете тази терапия за една седмица.

 

2. Мента – тя подпомага храносмилането, като стимулира движението на жлъчката и другите храносмилателни сокове. Плюс това, ментата притежава съединение, наречено терпентин, което ефективно разтваря камъните в жлъчката. Терпентина помага за облекчаване на спазмите и острата болка, които са характерни при камъните в жлъчката.

 

Направете чай от мента, добавете към него една супена лъжица мед. Пийте по една чаша два пъти дневно за период от 4 до 6 седмици.

 

3. Зеленчуков сок – когато страдате от камъни в жлъчката, е много важно да ограничите пържените и мазни храни. За една седмица или две, трябва да спазвате стриктна диета на базата на плодови и зеленчукови сокове. Зеленчуков сок от цвекло, краставици и моркови е добро средство за справяне с камъните в жлъчката.

 

Добавете в блендера 1 бр. цвекло, 1 краставица и 4 моркова, оситнете. Пийте този сок по една чаша два пъти дневно. Пийте този сок за 2 седмици.

 

4. Глухарче  – то е още една много полезна билка за лечение на камъни в жлъчката. То съдържа съединение, известно като тараксацин, което стимулира жлъчна екскреция от черния дроб. Това му действие помага за детоксикацията и метаболизма на мазнините, натрупани в черния дроб. Когато черният дроб започва да функционира правилно, той помага и за правилното функциониране на жлъчния мехур.

 

Поставете една чаена лъжичка изсушен корен от глухарче в чаша. Налейте гореща вода в чашата, покрийте и оставете да кисне пет минути. Прецедете и добавете мед на вкус. Пийте чая  два или три пъти на ден в продължение на една или две седмици.

 

5. Белият трън е друг добър лек за камъни в жлъчката. Тази билка съдържа горчиво вещество, наречено силимарин, което стимулира производството на жлъчка. Повишеното производство на жлъчка от своя страна намалява количеството й и помага да се изхвърлят камъните от жлъчката. Белият трън подпомага също функционирането на черния дроб.

 

Смелете една супена лъжица семена от бял трън в кафемелачка или ги оситнете в хаванче. Сложете смачканите семената в три чаши вода и ги сварете. Изключете котлона и ги оставете да се накиснат 20 минути. И накрая, прецедете чая, добавете мед на вкус и пийте от него 2-3 пъти на ден в продължение на една седмица.

 

 

Източник: healthwyze.org; www.wikihow.com; www.webmd.com
Източник снимка: Ohmega1982/www.freedigitalphotos.net