Домашни лекове при ниски нива на тромбоцитите

Тромбоцитите са най-малките сред кръвните клетки, много по-малки от червените и белите кръвни клетки. Те спомагат за съсирването на кръвта и помагат за предотвратяване на загубата 2017-10-02T11:26:53+00:00 Здравни Статии

Известно като  тромбоцитопения, ниският брой тромбоцити е  състояние, при което нивата на кръвните тромбоцити са по-ниски от нормалните.

 

Тромбоцитите са най-малките сред кръвните клетки, много по-малки от червените и белите кръвни клетки. Те спомагат за съсирването на кръвта и помагат за предотвратяване на загубата на кръв от тялото, в случай на нараняване. Те са с продължителност на живота от 5 до 9 дни.

 

Загубата на тромбоцити е сериозен проблем, тъй като това води до загуба на кръв от нашето тяло. Може да има две причини за намаления брой на тромбоцитите – или се разрушават, или не се произвеждат достатъчно.

 

Това може да се дължи на различни причини, включително:
– Намалено производство на тромбоцити, дължащо се на анемия, вирусни инфекции, левкемия, химиотерапия, прекомерна консумация на алкохол и недостиг на витамин В12.
– наличие на тромбоцити в далака поради тежко чернодробно заболяване или рак.

– разрушаване на тромбоцитите поради  бактериална инфекция в кръвта, реакция към различни лекарства и автоимунни заболявания.

 

Някои симптоми при ниски нива на тромбоцитите могат да бъдат умора, слабост, продължително кървене, обриви по кожата, кръв в урината или изпражненията.

 

По-долу са изброени няколко прости средства за домашно лечение за увеличаване броя на тромбоцитите.

 

1. Папаята и нейните листа са много полезни за увеличаване на броя на тромбоцитите в тялото ни, твърди проучване, проведено от азиатския институт за наука и технологии в Малайзия през 2009 г. Можете да консумирате зряла папая и да пиете сока от листата всеки ден дотогава, докогато броят на тромбоцитите не се нормализира. Можете също така да пиете сок от папая и да добавите малко лимонов сок към него.

 

2. Хранителните вещества в тиквата са полезни при ефективното производство на протеин, което е много важно за производството на тромбоцити. Тиквата също има витамин А, който помага при производството на тромбоцити в тялото ни. Така че редовното консумиране на тиква и нейните семена ни помага да увеличим броя на тромбоцитите.

 

3. Лимонът ни осигурява достатъчно количество витамин С. Витамин С помага за увеличване  броя на тромбоцитите. Не само това, витамин С подобрява и нашия имунитет, който на свой ред предотвратява увреждането на тромбоцитите от свободните радикали.

 

4. Коренът от цвекло също така предотвратява увреждането на тромбоцитите от свободните радикали и помага за увеличаването на броя им. Ето защо, консумирането на чаша сок от цвекло може значително да помогне за увеличаване на броя на тромбоцитите.

 

5. Проучване, публикувано в International Journal of Universal pharmacy и Life Sciences, посочва, че житната трева може да бъде от полза за увеличаване броя на тромбоцитите в кръвта ни. Това е така, тъй като житната трева е с високо съдържание на хлорофил, с молекулярна структура като тази на молекулата на хемоглобина в нашето тяло. Можете да консумирате половин чаша сок от житна трева с малко лимонов сок, за да увеличите ефективността й.

 

Витамин С  подобрява абсорбцията на желязо, като се свързва с желязото. Това предотвратява образуването на неразтворими и неабсорбируеми железни съединения.

 

6. Алое Вера помага при процеса на пречистване на кръвта. Той е ефективен и за предпазване от кръвни инфекции. Всичко това води до увеличаване броя на тромбоцитите и лекува проблема с ниските тромбоцити ефективно.