Домашни лекове при слънчево изгаряне

Дългият престой на ултравиолетовата светлина, излъчвана от слънцето ще ни докара слънчево изгаряне, което е изключително опасно за ........ 2015-06-09T22:03:20+00:00 Здравни Статии

Дългият престой на ултравиолетовата светлина, излъчвана от слънцето ще ни докара слънчево изгаряне, което е изключително опасно за здравето. Не става въпрос само за кратковременните вреди върху здравето ни, но и за дългосрочните такива.

 

Научно е доказано, че слънчевото изгаряне може да ни докара рак на кожата след години, когато дори сме забравили, че някога сме изгаряли. Затова трябва да се отнасяме много внимателно към слънчевите бани и естествено да не прекаляваме с тях. И все пак ако допуснем да изгорим на слънцето, е хубаво да знаем как бързо да облекчим болката и възпалението на кожата.

 

Ето кои са най-характерните симптоми при слънчевото изгаряне:

 

– червени мехури по кожата
– възпаление
– болка , усещане за изтръпване
подуване , включително и на лицето
висока температура и втрисане
умора
главоболие , объркване
– виене на свят , прималяване
гадене
дехидратация

 

Хората, които са със светла кожа и коса са по-застрашени от слънчево изгаряне, тъй като кожата им съдържа по-малко меланин. Меланинът е пигментът, на който се дължи потъмняването на кожата с цел защитата й от ултравиолетовите лъчи.

 

Ето някои домашни лекове, които ще ви помогнат да успокойте възпалената и зачервена кожа:

 

1. Пийте много вода – дългият престой под слънцето дехидратира както кожата така и организма ви. затова е много важно да поддържате водния и електролитния баланс в норма. Пиенето на достатъчно количество вода ще намали интензивността на субективните оплаквания, които възникват при едно евентуално слънчево изгаряне.

 

2. Направете си душ с хладка вода – по този начин ще успокойте зачервената и пламтяща кожа. За по-голям ефект може да си направите вана с хладка вода и към нея да добавите няколко капки лавандулово масло и масло от лайка за успокоение на раздразнената кожа. Не използвайте сапун за да не дразните кожата допълнително.

 

3. Гел от алое вера – той има успокояващ и охлаждащ ефект върху зачервената, сърбяща и възпалена кожа. Нанасяйте гела 2-3 пъти на ден, върху засегнатите области.

 

4. Прясно мляко – напоете една хавлиена кърпа с прясно мляко и я поставете като компрес върху зачервените участъци. Оставете компреса за около 30 минути и след това изплакнете кожата с хладка вода.

 

5. Краставица – тя има охлаждащ и успокояващ ефект върху кожата. Нарежете краставицата на кръгчета и поставете върху засегнатите области. Краставицата ще поеме топлината и ще успокой раздразнената кожа. По същия начин можете да наложите върху кожата обелките на картофите или пък нарязан на кръгчета лук.

 

6. Мед той притежава изразени антибактериални свойства и е идеален при слънчеви изгаряния. Той предпазва кожата от инфектиране и помага за по-бързото и заздравяване и възстановяване. За по-голям ефект, можете да добавите към меда, куркума на прах и счукани пресни листа от босилек. С така получената паста намажете засегнатите части.

 

7. Чай от лайка сварете чай от лайка и след това охладете течността. Наложете върху кожата под формата на компрес. Лайката ще успокой зачервената и раздразнена кожа и помага за по-бързото й възстановяване. Със същия успех можете да използвате и зелен чай.

 

8. Сода бикарбонат и вода – смесете ги докато получите пастообразна смес. След това наложете върху засегнатите участъци. Содата ще премахне зачервяването и болката.

 

9. Оцет – смесете в равни части оцет и вода и намажете кожата. оцетът ще премахне зачервяването, сърбежа и бързо ще охлади кожата.

 

 

Източник: www.prevention.com; www.skincancer.org
Източник снимка: www.pixabay.com