Домашни лекове при херпес на устните

Херпесът възниква в резултат на заразяването на организма с херпесния вирус. Веднъж попаднал в тялото, херпесния вирус е в латентно ..... 2015-02-01T07:16:00+00:00 Здравни Статии

Херпесът възниква в резултат на заразяването на организма с херпесния вирус.  Веднъж попаднал в тялото, херпесния вирус е в латентно (спящо) състояние и определени фактори го обострят.

 

Домашни лекове за справяне с херпесите на устните:

 

 

1. Лимон – той едно от най-често използваните средства при херпеси. Нарежете парченца лимон на две половини и поставете директно върху  херпеса. Колкото по-дълго време държите лимона върху херпеса толкова по-добре. Лимонът е много ефективен, когато се използва още в самото начало на появата на херпеса.

 

2. Сок от алое вера – нанесете екстракт от алое вера или сок директно върху херпесната раничка, за да се намали зачервяването и сърбежа във възпалената област.

 

Използвайте го два пъти на ден в продължение на около 10 до 15 дни, за да видите ефективни резултати. Можете също така да пиете сок алое вера веднъж дневно за лечение и превенция на херпеса.

 

3. Сода бикарбонат – тя е старо домашно средство, използвано за лечение на херпес на устата. Нанесете сода директно върху областите, където се чувства силен сърбеж. Това ще помогне за поддържане на заразената зона суха и за по-бързото оздравяване. 

 

 

Можете да използвате памучен тампон, за да нанесете содата  върху херпесната раничка, за да намалите сърбежа.

 

4. Чисто  кафе – използването на студено черно кафе върху раничката е добър домашен лек за облекчаването и по-бързото оздравяване на херпеса Направете кафе и го оставете да се охлади.

 

Пийнете една глътка от кафето и навлажнете с него мястото, където е херпеса. Повторете тази процедура два пъти на ден в продължение на няколко дни, за да получите облекчение.

 

5. Мед – той е естествен домашен лек за много здравословни проблеми и също така лекува херпеса. Нанесете мед директно върху засегнатата област и оставете за около половин час.

 

Измийте мястото и подсушете. Повтаряйте процедурата 2-3 път дневно за максимален ефект.

 

6. Суровото мляко е много ефективно средство за справяне с досадните херпеси. Нанесете студено мляко върху засегнатата област и оставете в продължение на 15 минути.

 

Измийте мястото и след това подсушете. Мляко съдържа мазнини, които помагат за унищожаване на вируса.

 

7. Натурални етерични масла – има няколко етерични масла, които ще ви помогнат при лечението на херпеса.

 

Нанесете зехтин или жожоба, масло от чаено дърво, розмарин или витамин Е върху херпеса. Оставете маслото върху кожата в продължение на половин час или пък за една нощ ако приложите някое от маслата вечерно време, преди лягане.

 

 

Източник: www.emedicinehealth.com; www.naturalhealthmag.com; www.myhealthtips.in/
Източник снимка: www.123rf.com