Домашни лекове с лайка при различни болести

Лайката има силен успокояващ ефект. Повлиява дискомфорта в храносмилането, облекчава спазмите и отпуска нервите. Лайката има невероят ..... 2015-01-27T21:00:32+00:00 Здравни Статии

Лайката има силен успокояващ ефект. Повлиява дискомфорта в храносмилането, облекчава спазмите и отпуска нервите. Лайката има невероятен лечебен ефект върху кожата и лигавицата на устата и очите, успокоява обривите, раните и възпаленията.

 

– При лека форма на изгаряния, можете да използвате марля потопена в чай от лайка, използвайте като компрес.

 

– Охладен чай от лайка може да се използва като вода за уста и за успокояване на зачервените и възпалени очи в резултат на конюнктивит. За тази цел трябва да използвате винаги прясно приготвен чай.

 

– Чая от лайка помага за лечението на рани в устата и за предотвртяването на заболявания на венците.

 

– Маслото от лайка може да се използва за инхалации при настинки и грип. Ето как да си направим домашно масло от лайка:

 

В буркан слагаме пресни цветове от лайка почти до горе, след това заливаме цветовете със зехтин и го затваряме. Оставете накиснатите със зехтин цветове на слънце за 2-3 седмици, след това прецедете и готово, вече си имате домашно масло от лайка.

 

– За да си направите релаксираща и успокояваща вана, поставете 4-5 капки масло от лайка или 2-3 чаши чай от лайка. Останете във водата най-малко половин час. Тази успокояваща вана ще успокой сухата и сърбяща кожа.

 

– Лайка и мляко се препоръчват като лечебно средство за болезнена менструация. Поставете 1-2 супени лъжици цвят от лайка в 1 л горещо мляко.  Оставете за няколко минути, след това прецедете.  Използвайте млякото още докато е топло, напоете голяма марля с млякото и наложете върху корема.

 

– Тинктура от лайка срещу хемороиди –  10 грама сушени цветя от лайка, поставете в тъмна бутилка и ги залейте със 100 мл 70-процентен спирт и ги оставете в продължение на 4 седмици като периодично разклащате. След това прецедете разтвора в друга, чиста бутилка или друг съд. Тинктурата се налага два пъти на ден.

 

– Топла вода в комбинация с тинктурата от лайка е ефективна при силно напукана кожа по ръцете.

 

– За здрава и блестяща коса, изплакнете я с чай от лайка.

 

 

Източник:www.en.wikipedia.org; www.healing-from-home-remedies.com; www.sharecare.com
Източник снимка: www.123rf.com