Домашни мехлеми за различни болежки

Домашните мехлеми са най-старият и естествен начин за заздравяване на рана или получавана на екзема и др. Правейки го самостоятелно у дома, 2014-09-26T12:57:09+00:00 Здравни Статии

Домашните мехлеми са най-старият и естествен начин за заздравяване на ранa,  екзема и др. Правейки го самостоятелно у дома, знаем какво слагаме вътре и не се притесняваме от всякакви изкуствени материали, които иначе можем да си купим от магазин или аптека.

 

Невен – мехлемите с невен помагат за рани от залежаване, болки в ставите или мускулите. Смесете 4-5 с.л. цветчета от невен, 2 с.л. свинска мас и оставете на котлона за около половин час, но на много слаб огън. След като минат 30-те минути, прецедете получилата се смес през марля, затворете съда и го оставете в хладилник. Можете да правите компреси върху рани, може да намазвате тънък слой от мехлема по кожата. Спомага за облекчаването и на [псориазис .
При проблеми като напукани пети, много суха кожа или изгаряния, можете да си направите мехлем от зехтин и пчелен восък – равни части. Затоплете пчелния восък и постепенно добавете зехтина. След като се уеднакви мехлемът е готов а употреба. Добре е да се съхранява на хладно място. Има изключително бързо действие.

 

Мехлем с лайка против възпаления по кожата и хемороиди – 3 шепи цвят от лайка, 200 г свинска мас. Разтапя се маста, добавя се лайката и се образува пяна, отдръпва се от котлона и се оставя 10–12 часа на хладно място, след което отново се затопля и се прецежда. Трябва да се съхранява в хладилник.

 

За изгаряния и сериозни рани също много ефективен е мехлем, който съдържа три вида билки – жълт кантарион, невен и живовляк. Сложете по 2-3 с.л. от всяка билка в някакъв съд, който може да се затваря плътно, след това налейте зехтин колкото да покрие билките, затворете плътно съда и го оставете на слънце 30–40 дена, след което можете да го използвате.

 

Съхранявайте го на хладно и тъмно място – изключително ефективен мехлем, който може да бъде съхранен не повече от година.

 

Когато използвате домашни мехлеми, няма ограничение в използването им, освен ако не е упоменато изрично.

 

 

Източник: www.ezine.bg
Източник снимка: www.pixabay.com