До момента: Болниците с повече средства от 2013 г.

Това показват сравнителните данни на фонда за първите шест месеца. 906,9 млн. лв. е превела касата на клиниките до края на юни, съобщиха 2014-07-20T22:10:59+00:00 Здравни Новини

Болниците през тази година са получили повече пари от здравната каса в сравнение с миналата.

 

Това показват сравнителните данни на фонда за първите шест месеца. 906,9 млн. лв. е превела касата на клиниките до края на юни, съобщиха от НЗОК за „Стандарт“. В същото време за този период миналата година на болниците са изплатени 797,6 млн. лв. Разликата е 110 млн. лв., но от тях трябва да се приспаднат 67 млн. Тези средства бяха дадени на болниците през 2014, но за дейността им от 2013 г. Дори и без тези 67 млн. лв. обаче клиниките сега са получили повече с 33 млн. лв., отколкото през първите шест месеца на миналата година. Въпреки това директорите на университетските, областните, общинските и частните болници масово се оплакаха, че нямат пари за заплати и лекарства. Дълговете на лечебните заведения пък продължиха да растат и отдавна минаха 400 млн. лв. „Очевидно проблемът не е в парите, а в начина, по който се изразходват“, коментираха експерти.

 

Здравната каса ще има средства да плаща на болниците без актуализация на бюджета почти до края на годината. С 661,4 млн. лв. разполага фондът за клиниките за оставащите шест месеца. С тях могат да се платят на 100% следващите 4 месеца. След това новата власт ще трябва да намери средства за останалите два. Ако касата плаща на 65%, изработеното от болниците през оставащите месеци, парите ще й стигнат до края на годината, а останалите ще се дължат по-нататък.

 

Надзорният съвет на фонда обаче засега не възприема тази тактика. Аналогична е ситуацията и при лекарствата в аптеките. Още 194,2 млн. лв. остават за хапчетата, съобщиха от касата. С тях няма да могат да се платят само последните два месеца.

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: Naypong.freedigitalphotos.net