Дребна папрат

Дребна папрат

Polypodium vulgare L.

Сем. Polypodaceae – Папратови

 

обикновена сладка папрат, сладък корен

 

ОПИСАНИЕ: Дребно, тревисто, до 40 см високо многогодишно спорово растение. Коренището е хоризонтално, пълзящо, често разпростиращо се и над земята, с на гъсто нишковидни коренчета, покрито с кафяви ланцетни, заострени на върха люспи. При сдъвкване отначало е сладко на вкус, след което става блудкаво, неприятно. Листната дръжка е белезникава при основата си и с членче, по което се отчупва след изсъхването си. Листата са кожести, разположени в две редици почти вертикално по горната повърхност на коренището, до 30 см дълги, голи, продълговато-ланцетни или продълговати, дълбоко пересто нарязани, светлозелени. Листните дялове са линейно-ланцетни, слабо заострени или тъпи на върха. Спорите са кръгли, с 2 редици по листните дялове, без индузии. Спорите са жълтеникаворъждиви, с брадавички по повърхността.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, особено в Италия, Балканския полуостров. У нас се среща из цялата страна по влажните сенчести и каменливи места на ниските и високите планини и гори смесено с мъхове, до 2000 м надморска височина.

 

ДРОГА: Коренището

До 5% захари, до 8% тлъсто масло, смолисти, дъбилни, белтъчни и слузни вещества, манит, целулоза, ябълчна киселина, сапонини (в свежата дрога), малко етерично масло, горчиви вещества, до 3,5% минерални соли, в които преобладава калцият. Напоследък в дрогата е намерено стеаринова и глициризинова киселина.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Като пикочогонно, жлъчегонно, противоглистно и противокашлечно средство: по 1 чаена лъжичка стрито на прах коренище се взема 3-4 пъти на ден или 3 пълни чаени лъжички ситно счукано коренище се залива с 1 чаена чаша студена вода, оставя се да кисне в продължение на 8 часа, след което се прецежда. Остатъкът след прецеждането повторно се залива с 1 чаена чаша вряща вода и след 15 минути запарката се прецежда. След това двата извлека се смесват и цялото количество се изпива на няколко порции за един ден, но под контрол на лекаря.

Декоративно растение за сенчестите скали, зидове и други. Надземната част на растението се смята отровна за добитъка.

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка:wikipedia