Дренки – да бъдем здрави през есента

Всяка част от растението дрян притежава лечебни свойства - плодове, листа, кора, цвеове и семена. Този храст е много ефективен при лечение на редица заболявания. 2020-10-12T22:24:10+00:00 Здравни Статии

Всяка част от растението дрян притежава лечебни свойства – плодове, листа, кора, цветове и семена. Този храст е много ефективен при лечение на редица заболявания. Руски учени са открили, че кората и листата на дряна имат антимикробни свойства, а семената могат да бъдат използвани, за да се лекуват заболявания на кожата и лигавиците.

 

Дрянът може да лекува заболявания като възпалено гърло, анемия, морбили, бъбречни заболявания, диария и хемороиди. Неговите лечебни свойства са известни от древни времена. Това растение расте навсякъде, най-вече в сухи, слънчеви и хълмисти склонове в близост до широколистни гори.

 

Цъфти през февруари и март, а плодовете узряват от юли до октомври. Плодовете са с тъмно червен цвят и имат леко кисел вкус. Те съдържат големи количества естествени захари, органични киселини, пектин, танини и Дряновите плодове съдържат два пъти повече витамин С от портокалите, и може да се консумират пресни, сушени или замразени. Можете да ги използвате, за да направите компоти, сокове, конфитюр, но въпреки всичките предимства на дренките, ние много рядко ги включваме в менюто си.

 

Соковете, мармалада, чаят и други продукти от зрелите плодове на дряна помагат срещу диария и други заболявания на храносмилателния тракт. Ако повишаването на телесната температура настъпва едновременно с диария се препоръчва да се пие чай, направен от кората на дряна.

 

Дренките действат запичащо, кръвоспиращо и температуропонижаващо. Прилагат се при лечение на диарии, блатна треска и др. В българската народна медицина дренките се препоръчват още при кръвоизливи от стомаха и червата, при температура и трескави състояния и др., а корите от младите клонки — при блатна треска и за жабурене при болки във венците.

 

50 гр. дренки се варят 15 мин. в 1 л. вода. Отварата се пие вместо вода или леко подсладена като компот (ядат се и плодовете). От корите 1 кафена лъжичка се вари 10 мин. в 300 мл. вода. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно или се използува за жабурене.

 

Дренките притежават изразен диуретичен ефект, което означава, че стимулират отделянето на урина, според китайската медицина. Отделянето на излишните течности от организма ще нормализира повишеното кръвно налягане и ще освободи тялото от натрупалите се токсини.

 

Дренките са идеално средство за предпазване на организма ни от грип и настинки. Те съдържат голямо количество витамин С, който стимулира имунната ни система. За да можем да се възползваме от здравословните ползи на дренките, трябва да ги консумираме сурови. Всяка термична обработка води до намаляване на количеството полезни вещества в организма.