Дюля – ползи за здравето

Дюлята е плод с ниско калорично съдържание. 100гр сурова дюля, осигурява 57 калории. Тя е източник на важни за здравето ни фибри .... 2014-09-09T08:17:46+00:00 Здравни Статии

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

 

1. Дюлята е плод с ниско калорично съдържание. 100гр сурова дюля, осигурява 57 калории. Тя е източник на важни за здравето ни фибри, минерали и витамини.

 

2.  Също така, дюлята, както и крушите, имат антиалергични и противовъзпалителни свойства. Екстрактът от семената се препоръчва при лечението на цистит и атопичен дерматит. Препоръчва се от здравните специалисти като безопасна алтернатива за хора, страдащи от алергия.

 

3. Дюлята отдавна се слави със способността си да потиска алергичните реакции. Когато се прилага като мехлем или гел върху кожата, могат да се повлияят атопичен дерматит и други подобни кожни заболявания. Високите нива на витамин C също помагат да се контролира възпалението.

 

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ЗА 100 г

Източник: usda

Енергия

57 ккал

Белтъчини

0,40 гр

Мазнини

0,10 гр

          наситени

0,010 гр

          мононенаситени

0,036 гр

          полиненаситени

0,050 гр

          холестерол

0,00 мг

Въглехидрати

15,30 гр

          Захари

0,00 гр

          Фибри

1,90 гр

Витамини

 

Витамин С

15 мг

Витамин В1 (тиамин)

0,020 мг

ВитаминВ2 (рибофлавин)

0,030 мг

Витамин В3 (ниацин)

0,200 мг

Витамин В6 (пиридоксин)

0,040 мг

Витамин В12 (кобаламин)

0,00 мкг

Фолиева киселина

3,00 мкг

Витамин А

2,00 мкг

Витамин Е

0,00 мг

Витамин D

0,00 мкг

Витамин К

0,00 мкг

Минерали

 

Калций

11,00 мг

Желязо

0,70 мг

Магнезий

8,00 мг

Фосфор

17,00 мг

Калий

197 мг

Натрий

4,00 мг

Цинк                                

0,04 мг

 

4.Богатото минерално съдържание на дюлята включва желязо, мед и цинк. Тези три минерала, заедно с различни други микроелементи, са жизненоважни за производството на червените кръвни клетки.

 

Дюля - ползи за здравето

 

5. Дюлята съдържа голямо количество антиоксиданти, и витамините C и E, които също стимулират имунната система по различни начини. Например, витамин С стимулира имунната система да произвежда повече бели кръвни клетки, които са първата защитна линия срещу патогените, вирусите и бактериите в организма.

 

6. Като цяло, дюлята е изключително полезна при предотвратяването на заболявания като рак, стомошно-чревни заболявания, алергии и др.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ….

 

1. Турция се нарежда на първото място в света по  производство на дюля, тя произвежда една четвърт от общото световно колиество.

 

2.Установено е, че консумацията на пектин намалява кръвните нива на холестерол. Това се дължи на повишения вискозитет на чревното съдържимо, което от своя страна води до свързването му с холестерола и жлъчните киселини и намалената абсорбция на холестерол.

 

3. Думата мармалад първоначално означавала сладко от дюля. Тя произлиза от думата „marmelo“ това е португалската дума за дюля.

 

КАКВИ ТРЯБВА ДА СА ДЮЛИТЕ ПРЕДИ ДА СИ ГИ КУПИМ?

 

Дюля - ползи за здравето

 

– Избирайте добре изглеждащите дюли, с ярко златисто-жълт цвят. Избягвайте зелените незрели плодове, тъй като те са горчиви и негодни за консумация. Освен това, избягвайте насинените и сбръчкани плодове, тъй като те нямат аромат;

 

– След като ги закупите, може да ги съхранявате в продължение на една седмица на хладно и тъмно място, далеч от топлина и влага.

 

 

 

 

Автор: www.zdraviste.com

Източник снимка: Suat Eman/freedigitalphotos.net