Д-р Йорданов, БЛС: Парите за здраве свършват през септември

С тези темпове на разплащане от Здравната каса, от септември няма да има пари за здраве, предупреди в ефира на БНТ д-р Юлиан Йорданов, зам.-пред... 2014-06-18T10:46:03+00:00 Здравни Новини

С тези темпове на разплащане от Здравната каса, от септември няма да има пари за здраве, предупреди в ефира на БНТ д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

„Някой трябва да бие тъпана“, каза д-р Йорданов. Той припомни, че още в намалото на годината лекарите са предположили, че се очертава дефицит в бюджета на НЗОК от около 200 милиона лева. Всъщност задаващият се дефицит до края на годината се очаква да е 491 милиона лева.

 

Д-р Йорданов подчерта, че дори ако Надзорният съвет на Здравната каса направи предложение за актуализация на бюджета, не се знае ще има ли парламент, който да го приеме, както е по нормативна база.

 

На 17 юни Консултативният съвет за национална сигурност се обедини около предложение за провеждане на извънредни парламентарни избори между 28 септември и 12 октомври. Ако предположенията за разходите на Здравната каса и необходимостта от акуализация на нейния бюджет се окажат верни, то те ще съвпаднат с предизборната кампания, прогнозира д-р Йорданов./Татяна Миланова

 

 

Източник: www.standartnews.com
Източник снимка: graur razvan ionut/www.freedigitalphotos.net