Д-р Кунчев: Единствено добрата организация ще предотврати епидемия в Мизия

Както след другите наводнения в страна и в Мизия има риск от епидемия. Това заяви за Дарик шефът на Отдел „Надзор на заразните .... 2014-08-06T16:39:19+00:00 Здравни Новини

Както след другите наводнения в страна и в Мизия има риск от епидемия. Това заяви за Дарик шефът на Отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. По думите му в случая всичко е въпрос на организация, за да бъдат наложени навреме необходимите мерки.

 

Това е поредното голямо наводнение у нас за последните две-три години и до момента не е допуснато възникването на епидемия, допълни Кунчев. Той призова големите производители да помогнат за набавянето на дезинфекциращи препарати, тъй като след отдръпването на водата ще започне мащабно почистване, а засегнатите площи са много големи.

 

„Действително риск има и той се обуславя от няколко неща. Първо са засегнати големи площи. Второ, в населеното място малка част е канализирана, голяма част от имотите са с помийни ями и това крие допълнителни рискове. Има удавени животни, все още има разпръснати трупове, тъй като не се е изтеглила водата. Високи са температурите“, обобщи д-р Кунчев.

 

„Веднага след оттегляне на водата започва най-бавния, мъчителен и труден процеса на изчистване на наноси, на всичко, което водата е донесла като повърхностно замърсяване, както по домовете, така и по улиците. Едва след това идва моментът за активно почистване с вода. ние ще разрешим ползване точно за хигиенни нужди, а за питейни нужди и готвене ще бъде доставяна бутилирана минерална или водоноски. След това механично почистване идва ред на дезинфекцията. Всички производители и големи търговци, които имат желание да помогнат, да даряват дезинфектанти, тъй като площите са големи и са необходими големи количества“, посочи още той.

 

„Опитът ни показа, че дори някои по-редки заболявания може да засегнат хора, макар и малко. Този паразит, който живее в такива застояли и замърсени води и в контакт с кожата е в състояние да проникне. Другият риск е консумацията на храна и вода, замърсени по някакъв начин. Затова и насоките, които даваме на населението, са основно насока на това да не се опитват да ползват за храна продукти, които са били заети. Това действително крие рискове“, обясни д-р Кунчев.

 

 

Източник: www.cross.bg
Източник снимка: coward_lion/freedigitalphotos.net