ЕКЗЕМА

Това е остро или хронично незаразно кожно заболяване вследствие сериозно възпаление на епидермиса. Екземите се дължат на различни причини – неврологични, психологични, алергични и други фактори. Обикновено предизвикват зачервяване, сърбеж и дискомфорт.

 

 

ЕКЗЕМАБяла бреза (Betula pendula) – брезовите пъпки се използват и за бани при хронични екземи. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с ½ чаша вряща вода, а отварата се приготвя в съотношение 30 г пъпки на чаша вода.

 

 

 

 

ЕКЗЕМАРосен/русалийче, самодивско биле/(Dictamnus albus) -водните извлеци от растението се използват за външна употреба при кожни заболявания, като екземи.

 

 

 

 

 

ЕКЗЕМАОбикновен гръмотрън/бодлив гръмотрън, коловоз/(Ononis arvensis) – външно се прилага под формата на бани при хронични екземи.

 

 

 

 

 

ЕКЗЕМАСладник (Glycyrrhiza glabra) – приема се вътрешно като отвара (супена лъжица обелени и наситнени корени се варят 30 минути в 500 мл вода – по винена чаша 4 пъти на ден преди хранене).

 

 

 

 

 

ЕКЗЕМАOчиболец(Potentilla erecta) – прилага се външно. Една супена лъжица корени се заливат с 1 чаша вряща вода, кипи 30 минути, стои 2 часа, прецежда се – за намазвания 2 пъти дневно 10-12 дни.

 

 

 

 

 

ЕКЗЕМАСиня жлъчка(Cichorium inthybus) – наслоенията върху екземните плаки се почистват добре, като се използва отвара от синята жлъчка(десертна лъжица наситнени корени се заливат с чаша вряща вода, ври 10 минути, наставя се за 1 час, прецежда се – приема се по 3 супени лъжици на ден). Практикува се и намокряне на салфетки, които се полагат върху екземните поражения до очистването им.

 

 

ЕКЗЕМАХмел (Humulus lupulus) – прилага се на основание на седативните му свойства.

 

 

 

 

 

 

ЕКЗЕМАЛечебно сапунче(Saponaria officinalis) – прилага се 5% отвара от корени за локални бани 1-2 пъти на ден за 15-20 дни.

 

 

 

 

 

 

ЕКЗЕМАНевен (Calendula officinalis) – прилага се под формата на настойка от надземните части или цветове от невен в маслиново масло или като мехлем.