Елда – здравословни ползи

Най-добър източник на висококачествен, лесноусвоим протеин. Това го прави отличен заместител на месото. Високо протеиновото брашно от елда, се проучва дали 2016-05-16T19:52:29+00:00 Здравни Статии

Елдата не съдържа глутен. Тя е много питателна, тонизираща и вкусна храна, която може да се яде вместо ориз, кускус или паста.

 

Ето най-важните ползи за здравето на елдата:

 

1. Най-добър източник на висококачествен, лесноусвоим протеин. Това го прави отличен заместител на месото. Високо протеиновото брашно от елда, се проучва дали може да се включи в различни хранителни продукти с цел намаляване на плазмения холестерол, мазнините в тялото и опасността от образуването на камъни в жлъчния мехур.

 

2. Елдата е здравословна алтернатива на мазнините в преработените храни.

 

3. Листата съдържат големи количества рутин, които се извлича с цел производството на лекарство за високо кръвно налягане. Освен това рутинът предпазва кожата ни от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

 

4. Eлдата съдържа големи количества мед и магнезий. Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки. Магнезият релаксира кръвоносните съдове, които отиват към мозъка и е установено, че има лечебни ефекти при депресия, и главоболие.

 

5. Елдата е полезна за сърцето – съдържайки витамини от групата Б, особено ниацин, фолиева киселина и витамин Б6, елдата е от голяма полза за здравето на сърцето ни. Тези витамини намаляват концентрацията на холестерол в кръвта. Ниацинът води до увеличаване на нивата на „добрия“ холестерол, който допълнително заздравява стените на кръвносноте съдове.

 

Минералите като желязо, магнезий, фосфор, мед и манган помагат за намаляване на кръвното налягане и повишават нивата на кислород в кръвта. Елдата съдържа висококачествени протеини, които отстраняват плаките формирани от триглицеридите и липопротеините с ниска плътност.

 

6. Елдата подобрява настроението ни – тя съдържа триптофан, който влияе на настроението по положителен начин, като по този начин ви предпазва от депресия.

 

7. Елдата стимулира растежа на косата – тя съдържа 75%  сложни въглехидрати. Тези въглехидрати са изключително необходими за правилния растеж на косата. Елда е богата на витамин А, витамин Б-комплекс, цинк, което я прави изключително благоприятна за растежа на косата.

 

 

 

Източник: www.whfoods.com; www.care2.com; www.huffingtonpost.com
Източник снимка: www.pixabay.com