Електронните цигари вредни, колкото обикновените цигари

Електронните цигари често се предлагат на пазара като безопасна алтернатива на конвенционалните цигари. Когато става въпрос за здравето на устната кухина, обаче 2016-11-24T16:21:56+00:00 Здравни Новини

Електронните цигари често се предлагат на пазара като безопасна алтернатива на конвенционалните цигари. Когато става въпрос за здравето на устната кухина, обаче, ново проучване сочи, че е-цигарите могат да бъдат също толкова вредни, колкото тютюнопушенето.

 

В проучване, публикувано в списание Oncotarget, изследователите открили, че химикалите, съдържащите се в електронната цигара (е-цигара) са също толкова вредни – в някои случаи, по-вредни – за устната кухина от тютюневия дим.

 

Такова увреждане може да доведе до множество здравословни проблеми, включително заболяване на венците, загуба на зъби, и рак на устата.

 

Електронните цигари са работещи на батерии устройства, съдържащи нагревателен уред, и патрон, който държи течен разтвор. Устройството за нагряване изпарява течността – обикновено, когато потребителят си ‘’дърпа’’ от устройството и получената пара се вдишва.

 

Течностите за електронните цигари не съдържат тютюн, а никотин и други химикали, включително и ароматизиращи агенти.

 

Ароматизирания пушек от електронните цигари уврежда венците. Изследване е показало, че пушека от електронните цигари е толкова вреден, колкото и пушека от обикновените цигари.

 

Пушекът от е-цигарите води до отделянето на специфичен протеин в клетките на венеца. Този протеин притежава силен възпалителен ефект върху венците. Възпалението от своя страна може да доведе до отключването на редица заболявания засягащи устната кухина.

 

За съжаление все още малко се знае за дългосрочните ефекти на електронните цигари върху здравето ни. Малкото проучвания, които са направени досега показват, че е-цигарите не са толкова безопасни.