Еневка

Еневка

Melilotus albus DESR. Сем. Leguminosae – Бобови

 

бяла комунига, овчарска комунига

 

ОПИСАНИЕ: Едногодишно или двугодишно тревисто растение> Главният корен е с добре развити странични разклонения. В кореновата система се образуват множество грудки. Стъблото е до 2 м високо, изправено, към горния си край космато, а долу синкаво обагрено. Листата са тройни, а листчетата почти от основата си са назъбени, слабо космати отдолу. Средното листче излиза от върха на листната дръжка, а страничните са по-ниско прикрепени. В основата на главната дръжка на листа се намират 2 шиловидни прилистника. Цветовете са дребни, бели, разположени в редки съцветия, обикновено увиснали надолу. Флагчето е малко по-дълго от крилцата. Плодът е яйцевиден боб, обикновено само с 1 семе, с късо остро носче. Цъфти от юни до септември. Сухата дрога има силна кумаринова миризма (на свежо сено).

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: В Европа, Азия, северното и източното крайбрежие на Африка. Култивира се в Канада, САЩ и др. У нас се среща по влажните и песъчливи места, в изкопите край пътищата и другаде из цялата страна.

 

ДРОГА: Връхните цъфтящи стръкове

Изсушеното сено от растението, получено непосредствено преди цъфтежа, съдържа до 2,38% кумарин, който се образува при сушенето на дрогата. Съдържа още влага, пепел, сурови мазнини, суров протеин, безазотни екстрактни вещества, целулоза. Установено е също, че съдържанието на кумарина е по-високо, ако растението е расло в засушливи райони в сравнение с дроги, получени от влажни места. Младите листа имат по-високо съдържание на кумарин. В корените е установено съдържанието на сапонини. Не съдържа етерично масло. От дрогата е изолирана от листата една аморфна, нехигроскопична смола с добив 6%, която съдържа 3% кумарин, нередуцирана захар и 1,8% редуцирана захар.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: В нашата народна медицина против главоболие (главно цветовете и листата). Обикновено дрогата се накисва в силен спирт или ракия и след 10-15 дни се прецежда. Полученият извлек се използва външно, като с него се намокря памук и се налага върху главата. В по-големи дози дрогата е отровна. Дрогата има голямо приложение и в тютюневата промишленост за ароматизиране. Установено е, че водният екстракт от дрогата има инсектицидни свойства.

Добро фуражно и силажно растение в смес с житни треви. Отлично медоносно растение. От стъблата могат да се получат до 18 мм дълги влакна.

 

 

Изполвани източници:
„Нашите лекарствени растения” част II Д-р фарм. Нено Стоянов; София 1973.
Снимка: wikipedia