ЕНТЕРОКОЛИТ

Това е възпалително заболяване на дебелото черво.

 

 

ЕНТЕРОКОЛИТКамшик /охтичаво биле, пресечна трева/(Agrimonia eupatoria) – нашата народна медицина препоръчва прилагането на извлеци от камшик при стомашно-чревни заболявания, съпроводени с диарични изхождания – ентерити, ентероколити. Три-четири супени лъжици ситно нарязани стръкове се заливат с 500 мл вряща вода (извличане на горещо). След изстиване течността се прецежда и готовият извлек се изпива в продължение на 1-2 дни. При ентерит така изготвеният извлек се изпива за един ден.

 

ЕНТЕРОКОЛИТЧерна елша(Alnus glutinosa L.) – листата, корите и съцветията имат добър лечебен ефект при остър и хроничен ентероколит. Може да се приготви декокт от кори на елша, като 15 г кори се поставят в 200 г вода. От декокта се взема по по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно при ентероколити.

 

 

 

ЕНТЕРОКОЛИТГрадско омайниче/гребник/(Geum urbanum) – притежава противовъзпалително и антидиарично действие. Българската народна медицина препоръчва прилагането на извлеци от омайничето при възпалителни заболявания на храносмилателния канал от инфекциозно естество – ентероколити. Водни извлеци (на горещо) се изготвят по следния начин: 2 супени лъжици ситно стрити корени от растението се заливат с една чаша вряща вода, оставя се да изстине, прецежда се и се изпива цялото количество в течение на едно денонощие.