Ето как да се възстановим при обезводняване през лятото

Поддържането на оптимална хидратация е от изключително важно значение за организма, за да функционира правилно, особено по време ... 2014-06-11T22:05:08+00:00 Здравни Статии

Поддържането на оптимална хидратация е от изключително важно значение за организма, за да функционира правилно, особено по време на тренировка или в горещо време.

 

Най-важното при дехидратация е бързото възстановяване на течностите и електролитите в организма. Само пиенето на много вода, обаче, обикновено не е достатъчно. Водата в тялото ви съдържа и електролити, които са важни минерали, които позволяват на тялото да извършва жизнено важни химични реакции.

 

Но как да разберем, че всъщност сме обезводнени. Чувството на жажда е начина на вашето тяло да ви каже, че трябва да пиете вода за да предотвратите обезводянването. Също така, в случая може да ни помогне цвета на урината ни, колкото тя е с по-наситен цвят, толкова по дехидратирани сме. При силно обезводняване се наблюдават: мускулни крампи, спиране на потенето, обща слабост.

 

Ето няколко съвета, с който да се възстановим след дехидратация.

 

Ето как  да се възстановим при обезводняване през лятото1. На първо място, пийте вода. Хидратацията задължително трябва да започне със приемането на достатъчно количество вода, но само водата не е достатъчна, тъй като при едно обезводняване се нарушава и електролитния баланс в тялото ни.

 

2. Не приемайте кафе или алкохол, тъй като те имат диуретичен ефект и ще доведат до повишено отделяне на течности от тялото ви и ще влошат обезводняването.

 

3. Консумирайте храни богати на електролити – те са идеалният вариант за възстановяване на електролитният баланс на тялото ви.

 

– Калият е електролит, които може да си набавите с консумацията на банани, портокали, диня, сладки картофи и др. Калият е много важен за правилното функциониране на сърдечната система.

 

– Натрият се отделя в най-големи количества при потене, а той е изключително важен за поддържане на водно-електролитния баланс. Ето някои храни, с които можем да си набавим така необходимия натрий: супа, сирене и всичко онова, което ядете по принцип, но с малко повече сол от обикновено.

 

– Друг минерал, който трябва да се възстанови като ниво в тялото ни е магнезият. Той е много важен за правилното функциониране на мускулите и ни предпазва от спазми (крампи) на мускулите. Ето и някои храни съдържащи магнезий: ядки, фъстъчено масло, леща и др.

 

4. Седнете някъде и си починете.

 

 

Като цяло, ако си обръщаме повече внимание през горещите летни дни, можем и да избегнем неприятното обезводняване като:

 

1. приемаме редовно течности(вода, фрешове)

 

2. избягваме физическото натоварване през най-горещите часове от деня

 

3. консумираме храни богати на електролити

 

4. намалим до минимум напитките, които стимулират отделянето на течности от тялото ни (кафе и алкохол)

 

 

Източник снимка: Naypong/www.freedigitalphotos.net
Снимка 1: rakratchada torsap/www.freedigitalphotos.net