Ето няколко важни здравословни ползи на канелата

Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво. След дъжд .... 2014-12-04T00:29:49+00:00 Здравни Статии

Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическо лаврово дърво. След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула.

 

Ето с какво канелата е полезна за здравето ни:

 

1. Няколко проучвания са установили, че канелата помага за контролиране на кръвната захар. Тя е популярен домашен лек за лечение на диабет тип 2.

 

2. Изследователите са установили, че канеленото масло е много ефективно при лечение на редица щамове на Candida, като Candida tropicalis, кандида албиканс, Candida krusei, C. parapsilosis и C. ортопедия. То е доказало своите невероятни способности при лечението гъбични инфекции, които не могат да бъдат лекувани с лекарства.

 

3. Канелата, в нейните различни форми, е доказала, че е чудесен лек за лекуване на рак на стомаха, тумори и меланома. Левкемия и и лимфома също могат да бъдат повлияни от канелата. Тя съдържа канелен алдехид и евгенол, които са доказали ефективността си при неутрализирането на раковите клетки.

 

4. Масажът с канелено масло може да помогне за облекчаване на болки в мускулите. Добавете няколко капки във вода и потапете тази част, която ви боли, остаете така за известно време за да получите бързо облекчение.

 

5. Приемът на чай от канела при първите признаци на поява на болки в гърлото ще спре заболяването. Китайската медицина препоръчва канелата при влажна кашлица придружена с храчки.

 

6. Канелата е богата на манган и  е отлично средство за облекчаване на симптомите на предменструалния синдром. Това до голяма степен предпазва жената от предменструални промени в настроението и появата на спазми.

 

7. Чаят от канела осигурява бързо облекчение при мигрена и главоболие.

 

8. Канелата помага за намаляване на количеството на триглицеридите, “лошия“  холестерол, и общия холестерол в организма, като по този начин се  понижава количеството на мазнините и се предотвратяват  сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Източник: www.bg.wikipedia.org; www.wikihow.com;
Източник снимка: www.pixabay.com