Ето 8 факта затова, колко е полезна бирата

Бирата е алкохолна напитка, която e любимо питие на много хора. Бирата има по-високо съдържание на белтъчини и витамини от 2014-08-04T06:54:27+00:00 Здравни Статии

Бирата е алкохолна напитка, която e любимо питие на много хора. Тя има по-високо съдържание на белтъчини и витамини от В-групата в сравнение с виното. А що се отнася до количеството на антиоксидантите, то е приблизително еднакво в сравнение с  виното.

 

Хмелът, основният компонент при варенето на бира, е богат на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Бирата е много добър източник на  минерали, които играят съществена роля в различни метаболитни процеси. Ако се приема в умерени количества, бирата определено може да окаже благоприятен ефект върху здравето ви.

 

Шокиращо е, но помислете за това:  Бирата не съдържа мазнини, холестерол и е с ниско съдържание на въглехидрати -бутилка бира 341 мл с 5 на сто алкохол има 5 г въглехидрати, а круша с кожата има 26гр.

 

Ето и някои ползи за здравето свързани с пенливата напитка:

 

1. Бирата намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Като цяло независимо какъв е алкохола, дали е бира, вино или друг вид алкохолна напитка, всички те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Алкохолът в умерени количества предпазва от образуването на съсиреци в кръвта, увеличава „добрия холестерол“ и намалява „лошия“ холестерол.

 

Проучване, което се провежда измежу  70 000 жени показало, че при тези, които консумирали бира, кръвното налягане било по ниско в сравнение с тези, които консумирали вино.

 

2. Бирата е изключително хранителна. Пенливата течност се прави от хмел, ечемик и пшеница, така че напитката съдържа изключително важни за здравето хранителни вещества като витамини, рибофлавин, ниацин и цинк. A бутилка бира може да съдържа 92 мг калий, 14 мг калций и 48 мг фосфор, всички минерали, които са от съществено значение за здравословния начин на живот. Бирата също така е източник на разтворими фибри, които идват от ечемика.

 

3. Бирата намалява риска от диабет.  През 2011 г. в Харвард провеждат изследване на 38 000 мъже на средна възраст. Това изследване показало, че пиенето на две бири на ден, намалява риска от развитието на диабет тип 2 с 25%. Установено е също така, че пиенето на повече от две бири на ден не води до повече ползи за здравето.

Ето 8 факта затова, колко е полезна бирата

 

4. Бирата повишава костната плътност. Умерената консумация на бира води до увеличаване на костната плътност, по този начин се намалява   риска от фрактури и остеопороза.

 

5. Бирата е идеалното профилактично средство против анемия. Бирата е отличен източник на витамин В12 и фолиева киселина, недостигът  на които може да доведе до анемия. Витамин В12 е също от съществено значение за поддържане на нормалния растеж, добрата памет и концентрация.

 

6. Изследователи са открили, че няколко бири на ден могат да намалят риска от развитието на Алцхаймер и инсулт. През 2005 г. е направено проучване, в което са участвали около 11 000 възрастни жени. Проучването показало, че жените, които консумирали по-една бира на ден имат по-добри умствени показатели в сравнение с тези, които не пиели през деня бира.

 

7. Бирата действа като естествен диуретик. Това води до повишаване на уринирането, а това от своя страна улеснява изхвърлянето на токсините от тялото ви.

 

8. Бирата може да намали риска от развитието на рак. Португалско проучване установило, че потапянето на месо в бирена марината  може да отстрани до 70% от канцерогенните вещества намиращи се в месото.

 

Всички тези полезни свойства на бирата са в сила, когато консумираме количества, които са в рамките на нормалното. Злоупотребата с какъвто и да е алкохол, дори и бира, може сериозно да навреди на вашето здраве.

 

Затова се наслаждавайте на пенливата течност с мярка!!!

 

 

Източник: www.organicfacts.net; www.besthealthmag.ca;
Източник снимка: Idea go/freedigitalphtos.net
Снимка 1: digitalart.freedigitalphotos.net