Ехинацеята е ефективна, колкото Тамифлу при грип

Ехинацеята е традиционно средство, която се използва в течение на много време като средство за лечение на настинка или грип ..... 2015-08-22T11:25:16+00:00 Здравни Новини

Ехинацеята е традиционно средство, която се използва в течение на много време като средство за лечение на настинка или грип. Макар че не се приема като типичното противовирусно лекарство, последните изследвания показват, че ехинацеята може да бъде ефективна като лекарството Тамифлу.

 

Основният проблем с Тамифлу, както и с другите противовирусни лекарства е, че рискът от нежелани лекарствени реакции е много по-голям в сравнение с билковите такива. Билковите препарати също могат да доведат до нежелани реакции, но съотношението риск-полза е значително по-ниско за пациентите защото растителните продукти са в чист, натурален вид. Страничните ефекти на Тамифлу са гадене, виене на свят, безсъние, зачервяване на очите и повръщане.

 

Ново проучване, публикувано в изданието Current Therapeutic Research от април 2015 разкрива, че концентриран екстракт от корен на ехинацея притежава силен ефект при простуда и грип. Изследователите сравнили билковия екстракт от ехинацея с Тамифлу.

 

Близо 500 души, проявяващи грипоподобни симптоми са участвали в проучването, те на случаен принцип са приемали или екстракт от ехинацея или оселтамивир (Tamiflu). Статистическият анализ след прилагането на двете терапии не показва значителни разлики между групите, което означавало, че ефективността на билковия екстракт от Ехинацея е подобна на ефективността на Тамифлу при облекчаването на грипоподобните симптоми.

 

 

Източник: http://www.globalhealingcenter.com
Източник снимка: www.123rf.com