Ехинацея – билката, която бори рака и пречиства кръвта

Ехинацеята е една от най-ефективните билки с антибиотично и противовирусно действие. Това растение произхожда от Северна Америка и там ....... 2015-02-17T20:40:12+00:00 Здравни Статии

Ехинацеята е една от най-ефективните билки с антибиотично и противовирусно действие. Това растение произхожда от Северна Америка и там се срещат повече разновидности. Тази билка съдържа етерични масла, цинарин, феноли, апигенин, полизахариди, борнеол, ехинацин, смола, лутеолин, инулин, витамин C, мед, желязо, йод, калий и др.

 

В днешно време това растение се използва предимно за укрепване на имунната система, увеличаване на броя на лимфоцитите (белите кръвни клетки) и макрофагите, това са клетките, които унищожават чуждите тела навлизащи в тялото.

 

Лабораторни изследвания показват, че ехинацеята може да се използва при анормален растеж на клетките, което означава, че предпазва от развитието на тумори, левкемия и рак. Ехинацеята стимулира производството на интерферон, както и други важни продукти на имунната система, включително „тумор некротизиращ фактор“, който е  от изключително важно значение за тялото да се бори с раковите клетки.

 

Въпреки това, тази билка не се препоръчва при автоимунни заболявания, склероза и СПИН. Западната медицина използва ехинацеята при заболявания, свързани с дихателните и пикочните пътища, при кожни заболявания, болки в ушите, грип, инфекции и възпаления, рак, рани, тумори, ухапване от насекоми, умора, зъбобол и за пречистване на кръвта.

 

Можете да използвате за чая свежата дрога или изсушена такава. Но имайте в предвид, че изсушената дрога съдържа по-големи количества от активните вещества, затова трябва да я използвате в количства 3 пъти по-малко в сравнение с свежата дрога.

 

Ако използвате билката изсушена – сложете 1 чаена лъжичка ехинацея в чайник. Добавете  1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил към ехинацеята. Налейте две чаши вряща вода в чайника. Нека да се накиснат за 15 минути. След това прецедете и добавете лимонов сок и мед на вкус.

 

 

Източник: www.herbwisdom.com; www.homeremediesweb.com; www.webmd.com
Източник снимка: www.pixabay.com