ЕХИНАЦЕЯ И ЦИНК – за силна имунна система

Ехинацеята е една от най-ефективните билки с антибиотично и противовирусно действие. Това растение произхожда от Северна Америка и там се 2018-01-07T16:33:41+00:00 Здравни Статии

Ехинацеята е една от най-ефективните билки с антибиотично и противовирусно действие. Това растение произхожда от Северна Америка и там се срещат повече разновидности. Тази билка съдържа етерични масла, цинарин, феноли, апигенин, полизахариди, борнеол, ехинацин, смола, лутеолин, инулин, витамин Cмед,желязо, йод, калий и др.

 

В днешно време това растение се използва предимно за укрепване на имунната система, увеличаване на броя на лимфоцитите (белите кръвни клетки) и макрофагите, това са клетките, които унищожават чуждите тела навлизащи в тялото.

 

Цинкът е жизнено важен минерал, които оказва голям ефект върху правилното функциониране на всички органи и системи. 

 

– той допринася за правилното функциониране на имунната и храносмилателната системи

 

– цинкът оказва контрол върху кръвната захара

 

–  намалява нивата на стрес и участва в енергийния метаболизъм

 

– цинкът помага на кожата да се възстанови и заздравее по-бързо при различни рани и белези от акне

 

– освен това цинкът е минерал, който е много важен при бременност, за поддържане косата в добро състояние, при екземи, загуба на тегло, нощна слепота, настинки, при проблеми с  очите и др.

 

За да знаем, че страдаме от недостиг на цинк, трябва да можем да разпознаем различните сигнали на тялото ни, с които то ни казва, че трябва да си набавим ценния минерал. Ето най-характерните от тях:

 

 

 

–  забавяне на растежа
– ниско кръвно налягане
– забавяне на растежа на костите
– загуба на апетит
– загуба на усещанията за мирис и вкус
– депресия
– груба и/или бледа кожа
– загуба на тегло
– диария
– косопад
– умора
– бели петна по ноктите

 

Цинкът и ехинацеята повишават активността на имунните клетки, ускоряват процеса на тяхното съзряване и значително увеличават тяхното общо количество в организма. Употребата на продукта помага на организма да се защити от вирусни атаки, както и подпомага възстановителния процес след боледуване. Аскорбиновата киселина ( Витамин С ), в по-висока доза, също е мощен имуностимулатор.