Ечемичена трева – защо трябва да я включим в диетата си и с какво е полезна

Ечемичената трева е готова за консумация от 3-тия до 7-мия ден след засяването на ечемичените семена. Най-добре е да я консумирате ... 2015-07-29T18:53:45+00:00 Здравни Статии

Ечемичената трева е готова за консумация от 3-тия до 7-мия ден след засяването на ечемичените семена. Най-добре е да я консумирате под формата на сок. За целта се използват ечемичените кълнове. Освен под формата на сок, ечемичената трева може да се намери под формата на прах, който лесно се усвоява от организма.

 

Уникалната комбинация от витамини, минерали и ензими правят ечемичената трева по-здравослвона от много други суперхрани.

 

Ечемичената трева е изключително богата на хранителни вещества и съдържа в изобилие витамин А, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е (алфа-токоферол) и витамин К (филохинон). Освен това съдържа магнезий, фосфор, калий, цинк, желязо и калций. Ечемичената трева е богата на мощни антиоксиданти, незаменими аминокиселини и полезни ензими

 

1. Ечемичената трева помага при лечението на язвен колит тя стимулира растежа на “полезните“ бактерии в стомашно-чревния тракт. Тя облекчава  възпалението и другите характерни симптоми, свързани с улцерозния колит, чрез изхвърлянето на токсините и отпадните продукти.

 

2. Ечемичената трева е отличен детоксикиращ агент – тя помага за премахването на натрупаните в тялото тежки метали като оловото. Силният детоксикиращ (очистващ) ефект на този вид трева се дължи на съдържащите се в нея мед, селен и цинк. Освен това изобилието от хлорофил и бета-каротини в ечемичената трева стимулират елиминирането на отпадъчните продукти като слуз и различни киселини. Тя поддържа обменните процеси и стимулира очистващата функция на черния дроб.

 

3. Ечемичената трева помага в борбата с различни зависимостиналичието на глутаминова киселина потиска жаждата за вредни вешества, като алкохол, кафе, никотин, наркотици и дори сладко.

 

 

 

4. Ечемичената трева е ефективна срещу рака благодарение на мощното действие на ензима  супероксид дисмутаза. Той има както превантивно действие, така и лечебно действие срещу раковите клетки. Ензимът каталаза, който присъства в ечемичената трева има способността да се разлага и да неутрализира последиците от токсичния водороден пероксид, който се получава по време на дишането.

 

5. Ечемичената трева допринася за възстановяването на киселинноалкалния баланс в тялото. Нейната алкалност помага за намаляване на излишната киселинност в организма, което може да причини ацидоза. Дисбалансът на киселинно-алкалния състав в организма може да доведе до нарушения на съня, сърдечни болки, умора, запек и чупливи нокти.

 

 

Въпреки че ечемичената трева  е безопасна за консумация,  някои хора биха могли да реагират със симптоми като повръщане, сърбеж, парене в гърлото и устата. В такива случаи, консумацията на ечемичена трева трябва да се преустанови и да се потърси лекарска помощ.

 

 

Източник: www.naturalnews.com; herbs.lovetoknow.com; www.webmd.com
Източник снимка: www.pixabay.com