Желанието да си хапнете нещо – сигнал на тялото ви, че нещо ви липсва

Понякога ни се иска да се поглезим с нещо за ядене, което със сигурност знаем, че не е полезно за организма. Трябва ли да потискаме желанията си 2014-10-11T08:28:50+00:00 Здравни Статии

Понякога ни се иска да се поглезим с нещо за ядене, което със сигурност знаем, че не е полезно за организма. Трябва ли да потискаме желанията си, за да се предпазим от възможните здравословни проблеми? !

 

Отговорът е не. Желаейки да опита един или друг продукт, организмът се саморегулира, което е залог за добро настроение и здраве.

 

Мазно – особено ако ви влече към суровите пушени колбаси, това означава, че не ви достига холестерол и мазнини за активната работа на мозъка и за поддържането на нормалното хормонално ниво.

 

В пушеното месо има много наситени мастни киселини и холестерол. Пушените продукти стимулират и половото влечение. Диетолозите съветват да си купувате пушени продукти 2 пъти седмично, но не по-често, защото по правило пушеното притежава канцерогенни свойства.

 

Чудесен източник на наситени мастни киселини е и кравето масло (30 г дневно). Влечението към пушеното месо при хората, които спазват диета, говори за това, че е време в храната да се увеличи количеството мазнини за сметка на плодовете, ядките и растителното масло.

 
Солено – влечение към готварската сол се наблюдава при ускорена обмяна на веществата, повишена активност на щитовидната жлеза, при интензивна физическа работа или бременност.

 

Това говори за желанието на организма да събира сили и да трупа повече енергия. Така че – хапнете си спокойно днес нещо солено, но не забравяйте утре да увеличите количеството вода, защото голямото количество сол задържа течностите в организма и повишава кръвното налягане.

 

Кисело – вие се намирате в преддепресивно състояние или просто много работите и се нуждаете от голямо количество енергия, ако ви се яде кисело. Възможно е да е намалена и киселинността на стомашния сок. В киселите плодове и зеленчуци се съдържа много витамин С. Започнете закуската с портокал, а в ежедневната си храна включете червени чушки и лимони.

 

Лютиво – вие сте на прага на простудата, ако ви се хапват чесън, люти чушки, лук, горчица. Организмът не успява да се пребори с микробите и вирусите и имунната ви система има нужда от фитонциди – натурални дезинфекциращи вещества. Сдъвчете скилидка чесън и тя ще унищожи микробите поне в устната кухина. Добавяйте във всяко ядене повече лук, чесън и лютиви подправки.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: www.pixabay.com