Желатинова капсула ще ни спасява от инсулт

Нова технология за скоростно лечение на мозъчен удар разработиха изследователи от университета в американския щат Илинойс. Лекарите смятат ... 2015-01-03T15:49:21+00:00 Здравни Новини

Нова технология за скоростно лечение на мозъчен удар разработиха изследователи от университета в американския щат Илинойс. Лекарите смятат, че най-ефективният начин да се ограничат последствията от инсулта е инжектирането на специално хапче в мозъка.

 

Това увеличава времето, в което може да се окаже решаващата помощ при инсулта, обясняват специалисти. Учените предлагат да се използва желатинова капсула, която да бъде вкарана в главата на пострадалия възможно най-скоро след удара.

 

Лекарите, направили изследването, са покрили желатиновите наночастици с лекарство, наречено остеопонтином, което намалява възпалението и предотвратява смъртта на мозъчните клетки при инсулт. Оказало се, че тези малки молекули проникват директно в мозъка, преодолявайки хематоенцефалистичната бариера.

 

Идеалният вариант е частиците да попадат в мозъка със спрей за нос, но това все още се разработва. Специалистите са убедени, че активното вещество може да се придвижва по обонятелните нервни клетки.
Известно е, че при инсулт лекарите обикновено имат 3 часа, за да започнат лечението, обясняват специалисти. Но наночастиците увеличават този критичен срок до 6 часа.

 

 

Източник: www.big.bg
Източник снимка: www.pixabay.com