Желатин – здравословни ползи и как да го използваме

Желатинът е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода................................... 2015-06-30T22:18:52+00:00 Здравни Статии

Желатинът е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода.

 

Той е изключително полезен:

 

– за поддържането на косата, ноктите и кожата здрави

 

– при ставни заболявания

 

– за подмладяване на кожата, поради факта, че е отличен източник на естествен колаген. Трябва да се приема вътрешно за да може тялото ни да усвои колагена. Кремовете, които съдържат колаген са на практика безполезни, защото колагенът не може да се абсорбира от кожата

 

– отличен източник на аминокиселини, които съдействат за изграждането на мускулна маса.

 

Желатинът се състои основно от глицин и пролин – аминокиселини, които много хора не консумират в достатъчни количества, тъй като те се намират в костите, влакнестите тъкани и органи на животните.

 

Тези аминокиселини са необходими не само за правилното развитие на кожата, косата и ноктите, но и за нормалното функциониране на имунната система и за регулиране на теглото.

 

Ето за какво можем да използваме желатина:

 

1. Желатинът може да се използва като средство за по-лесно заспиване – желатинът съдържа аминокиселината глицин, за която е доказано, че подобрява качеството на съня. За по-лесно и по-бързо заспиване, сложете 1-2 супени лъжици желатин в чаша горещ чай от лайка.

 

2. Като тоник за коса – добавете 1- 2 супени лъжици  желатин, в  шампоана или балсама. Желатинът ще направи косата ви здрава и блестяща.

 

 

 

3. За сгъстяване на домашното кисело мляко –  добавянето на малко желатин ще направи киселото мляко гъсто и с приятна кремообразна консистенция. Добавете 1 чаена лъжичка желатин за 1 чаша мляко по време на сваряването на млякото.

 

4. За подобряване на храносмилането – добавете 1 супена лъжица желатин в чаша топла вода с лимон. Пийте сутрин на празен стомах. Това ще позволи на храната да се усвоява по-лесно и храносмилателната ви система няма да се натоварва.

 

5. Като маска за лице – желатинът, който е пълен с колаген, може да се използва много ефективно като маска за намаляване на бръчките и свиване на разширените пори.

 

За да направите маска, загрейте половин чаша сок от папая  и 1 пакетче  желатин на котлона, докато желатина се разтвори напълно. Сложете сместа в хладилника за 20 минути или докато стегне. След това, намажете лицето с така получената домашна маска и оставете да действа 30 минути. След това измийте със студена вода.

 

 

Източник: www.savorylotus.com; www.foodrenegade.com; thecoconutmama.com
Източник снимка: Apolonia/www.freedigitalphotos.net