ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Те засягат функцията и цялостното състояние на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

 

 

ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯСиня метличина (Centaurea cyanus) – препоръчва се употребата при заболявания на жлъчните пътища. Цветните кошнички се прилагат като дрога. Вземат се 2 чаени лъжички от цветовете, заливат се с чаша вряща вода и се оставят да престоят в продължение на 20 минути. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива в продължение на един ден. Тъй като метличината съдържа силно активни съединения с цианова съставка, се налага внимание при употреба на дрогата!!!

 

ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯЧервен кантарион/червена жлъчка,бабиче,горчивка/ (Centaurium umbellatum) – прилага се при жлъчни заболявания. Една-две чаени лъжички счукана дрога се запарва с две чаши вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се изпива на 3-4 пъти преди ядене.

 

 

 

ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯЖълта тинтява (Gentiana lutea) – възбужда моториката на жлъчния мехур. Половин чаена чаша ситно нарязани корени от тинтява се накисват в 400 г студена вода в продължение на 8 часа. От течността се пие по една кафена чашка половин час преди ядене.

 

 

 

 

ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯКисел трън (Berberis vulgaris) – препоръчва се при холецистити, в това число и калкулозни, при атония на жлъчния мехур и недостатъчно отделяне на жлъчка в реконвалесцентния период на инфекциозни заболявания. Кори, корени и плодове от кисел трън се използва за приготвяне на запарка в съотношение ½ чаена лъжичка ситно нарязана дрога се запарва с 1 чаша вряща вода. От приготвената запарка се приема по 1-2 супени лъжици 2-3 пъти дневно.

 

ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯСиня жлъчка/цикория/(Cichorium intybus) – притежава холагогно действие. Една от предпочитаните билки за лечение на жлъчни заболявания. Счита се, че засилва жлъчната секреция. Две чаени лъжички ситно счукан корен се заливат с две чаши вода за приготвяне на отвара, която се изпива в продължение на два дни.

 

 

 

ЖЛЪЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯЖълт смил/каменно цвете, сухо цвете/(Helichrysum arenarium L.) – притежава жлъчегонно действие. Възбужда жлъчната секреция. Три чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 2 чаши студена вода и след накисване в продължение на 8 часа се прецежда. Изпива се на части за 1 ден. Жълтият смил може да се използва и като отвара или запарка. Отварата се приготвя от 10-15 г дрога на чаша вода и се взема по 2 супени лъжици 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене в продължение на 2-3 седмици; запарката се приготвя от 1 супена лъжица цветове а чаша кипяща вода – запарва се 30 мин; приема се по ½ чаша 2 пъти на ден, 30 минути преди ядене.