Зайчи лапад

Зайчи лапад

Arum maculatum L. Сем. Araceae – Змиярникови

 

змиярник, змийски лапад

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растение. Стеблото в основата задебелено в овална или цилиндрична подземна грудка с многобройни листни влагалища без петура, 2-3 стреловидни или копиевидни листа на дълги дръжки, петурите често напетнени. Цветоносната част на стеблото права безлистна, на върха с единично съцветие, обвито с покривало. Мъжките и женските цветове в няколко реда, разделени от стерилни нишковидни цветове, формиращи съцветие кочан на върха с тънък жълт или виолетов придатък. Покривалото зеленикаво отвън, жълтозелено отвътре, яйцевидно тръбесто, в основата стеснено, ярко, или тъмнопурпурно, нагоре отварящо се в пластинка до 4 см дълга и 2 см широка, жълтозелена. Плодовете оранжевочервени ягоди. Цъфти май-юни.

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте из сенчести и влажни предимно широколистни гори и храсталаци, в планините. Разпространено из цялата страна до към 1800 м надморска височина. Среща се в Средна и отчасти в Северна и Южна Европа.

 

ДРОГА: Използват се грудките на растението.

 

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ: Противовъзпалително върху стомашно-чревния тракт и дихателните пътища.

Използва се и за лечение на бъбречнокаменна болест, метеоризъм, хиперацидитет, колики, чернодробни заболявания, хемороиди.

Приготвя се като студен извлек: 1 чаена лъжичка ситно нарязани грудки се накисват в 1 чаша студена вода в продължение на 8 часа; прецежда се и се пие в продължение на един ден.

 

 

Изполвани източници:
„Съвременна фитотерапия” Д-р Веселин Петков; София 1982.
Снимка:commons.wikimedia