Закуската всеки ден, предпазва децата от диабет

Децата, които редовно не закусват, по-често се разболяват от диабет тип 2, когато пораснат, категорично е проучване на няколко лондонски 2014-09-13T17:27:37+00:00 Здравни Статии

Децата, които редовно не закусват, по-често се разболяват от диабет тип 2, когато пораснат, категорично е проучване на няколко лондонски университети.

 

Учените от Оксфорд, Кеймбридж, Глазгоу и Сейнт Джордж в Лондон твърдят ежедневното пропускане на закуската влияе върху здравето на децата в по-късен етап от развитието им.

 

Според изследването липсата на закуска в продължение на години води до развитието на диабет от тип 2. Това е така, защото с времето организмът става инсулиново резистентен, което е ключов фактор за развитие на заболяването. В британското проучване са се включили 4000 деца от начално училище до девет или десетгодишна възраст.

 

Крайните резултати са показали, че децата, които пропускат сутрешното хранене, с времето показват първите симптоми на диабет тип 2. Това не е регистрирано при децата, които всеки ден закусват.

 

Незакусващите имат по-високи нива на инсулин, а организмите им са по-малко способни да реагират на хормона, който обикновено регулира количеството на захарта в кръвта.

 
Всекидневната закуска е необходима, за да може едно дете да е здраво, активно и енергично. Това обаче не означава да закусва с каквото му попадне. Не е препоръчително детето да започва деня си с банички или сладкиши, купени навън. Тези закуски са пълни с калории, сол, подсладители и вредни мазнини, които освен че не са полезни, могат много да влошат състоянието на организма.

 

Подходящите закуски за едно дете съдържат млечни продукти като прясно мляко, кисело мляко, масло, сирене и кашкавал. В закуската трябва да бъдат включени и зърнени храни като мюсли, хляб и корнфлейкс. Може да приготвите на детето си варено яйце, филийки пълнозърнест хляб, шунка и кашкавал. Подходяща закуска са и гофретите и палачинките, приготвени у дома от пълнозърнесто брашно и намазани с мед или сирене.

 

Ако нямате много време, може да приготвите купичка мюсли, залети с прясно мляко.

 

 

Източник: www.gotvach.bg
Източник снимка: tiverylucky/freedigitalphotos.net