Замърсеният въздух води до повишаване на честотата на преждевременните раждания

Замърсяването на въздуха не само предизвика рак на белите дробове и астма. То причинява преждевременно раждане. Това е заключението на доклад, публикуван 2016-04-08T08:04:53+00:00 Здравни Новини

Замърсяването на въздуха не само предизвика рак на белите дробове и астма. То причинява преждевременно раждане. Това е заключението на доклад, публикуван от изследователи от Медицинския център Лангон от университета в Ню Йорк.

 

Според изследователите, замърсяването на въздуха увеличава токсичните вещества в кръвта и предизвиква стрес на имунната система. Това може да отслаби плацентата заобикалящата плода и да доведе до преждевременно раждане.

 

За тяхното проучване, изследователите разглеждали данни от Агенцията по опазване на околната среда (EPA), Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Института по медицина.

 

Екипът съпоставил нивата на замърсяване на въздуха с броя на преждевременните раждания в различни региони, за да излезе с формула, която може да покаже честотата на преждевременните раждания. Тази формула се използва за оценка на броя на преждевременните раждания, свързани със замърсяването на въздуха във определен район.

 

Учените съветват жените, които са бременни и живеят в райони със значително замърсяване на въздуха трябва да се опитат да сведат до минимум времето, което прекарват навън.

 

Когато са си у дома, прозорците трябва да са затворени и да се инсталират специални филтри на климатиците, които пречистват въздуха.

 

Учените се фокусират върху мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, като начин за намаляване на честотата на преждевременните раждания.

 

 

Източник: www.healthline.com
Източник снимка: www.pixabay.com